Schermpje meer meneer?

Monitoren worden groter, en nu nemen ze ook in aantal toe. De Canadese fabrikant Matrox laat ons met de TripleHead2Go op drie monitoren tegelijk te werken.

Triplehead2Go: één beeld op drie schermen, of op alle drie de schermen verschillende beelden.

De TripleHead2Go ziet er weinig spectaculair uit: een klein zwart kastje met daarop vier aansluitingen voor een videosignaal. Indrukwekkend wordt het pas wanneer zowel de pc als drie 19-inchschermen aan de TripleHead2Go zijn gekoppeld. Zo laat het populaire computerspel Flight Simulator X opeens een breed panorama zien. De TripleHead2Go maakt het beeld niet louter groter, maar verruimt vooral het blikveld. Het is bijvoorbeeld mogelijk geworden om ook vanuit de zijkant van je vliegtuig te kijken zonder allerlei rare toetsencombinaties te gebruiken.

Matrox noemt dit breedbeeld-gamen wide field of view. Momenteel wordt het door meer dan 150 spellen ondersteund. Daaronder zitten veel bekende titels zoals Half-Life 2, Quake 4, The Sims 2 en World of Warcraft, ’s wereld populairste onlinespel.

Maar de TripleHead2Go is meer dan alleen een vermaaksobject. Bij het monteren van videofilms is het ideaal om op twee schermen te kunnen werken, en in dit geval nog een derde te kunnen gebruiken voor applicaties als e-mail. In de praktijk versnelt dit het werk, omdat schakelen tussen applicaties niet of veel minder vaak nodig is. Bovendien bewijst het kastje zijn diensten bij het geven van presentaties, als er op die plek althans drie monitoren beschikbaar zijn.

Daarbij komt de redelijke prijs. De TripleHead2Go kost 249 euro (www.shopmatrox.com), goedkoper dan bijvoorbeeld de Parhelia PCI 256MB-videokaart (ook van Matrox) die hetzelfde trucje beheerst. Daar staat wel tegenover dat een stevige videokaart nodig is om drie schermen aan te sturen zonder dat het beeld (bij games met veel actie) begint te haperen. De TripleHead2Go ondersteunt zowel pc als Mac.

Een nadeel van de TripleHead2Go is het gebrek aan digitale uitgangen. Moderne platte monitoren hebben dergelijke zogeheten DVI-aansluitingen nodig om de hoogste kwaliteit beeld te kunnen weergeven.

Nog een nadeel: niet elke TFT-monitor is probleemloos op de TripleHead2Go aan te sluiten. Omdat de maximale resolutie van het apparaat 3.840 bij 1.024 pixels (beeldpunten) is, moeten monitoren een resolutie van 1.280 bij 1.024 pixels aankunnen. Bij beeldbuismonitoren is deze resolutie vaak probleemloos te veranderen, bij platte schermen is dat echter niet het geval.

Inmiddels heeft Matrox wel een apparaat uitgebracht dat twee schermen digitaal kan aansturen: de DualHead2Go Digital Edition. Het bedrijf laat weten ook serieus na te denken over een digitale versie van de TripleHead2Go.

    • Arjan Dasselaar