Ruzie Turkse volksdans

Het Turkse folkloredansgezelschap Night of the Sultans heeft deze week bij tien theaters beslag laten leggen op de kassaopbrengsten van de rivaliserende groep Fire of Anatolia. De groep eist tonnen schadevergoeding van Nederlandse producent Charles Aerts International en impresario Ruud de Graaf. In Amsterdam zou vanmiddag een kort geding dienen tegen de Sultans om de beslaglegging ongedaan te maken.

De Graaf en Aerts hadden aanvankelijk een tournee gepland van Night of the Sultans. Maar in oktober liep de samenwerking stuk op zakelijke geschillen. Omdat de tournee echter al geboekt was, engageerden de twee de soortgelijke groep Fire of Anatolia. De Sultans vinden nu dat zij daarmee het publiek hebben misleid en de goede naam van de Sultans bezoedelen door een ‘B-show’ te brengen. De Graaf wijst er echter op dat het publiek goed en tijdig geïnformeerd is over de wissel.

Beide dansgroepen zijn enigszins te vergelijken met het Ierse Riverdance: volksdans vermengd met massale, spectaculaire showdans. Ook de rivaliteit tussen de twee gezelschappen doet denken aan die tussen de Riverdance-achtige groepen. Fire of Anatolia is de voortzetting van de Sultans of the Dance van de Turkse choreograaf Mustafa Erdogan. Night of the Sultans is een Duitse opvolger daarvan.