Provincie schikt ook met Chipshol

De provincie Noord-Holland heeft gisteravond een schikking getroffen met projectontwikkelaar Chipshol in een al jaren durend conflict over de ontwikkeling van een bedrijventerrein bij Schiphol.

De provincie was door Chipshol mede aansprakelijk gesteld voor een ongegrond opgelegd bouwverbod op het zogeheten Groenenbergterrein.

De provincie gaat nu een schadevergoeding betalen tussen de 10 en 20 miljoen euro, aldus directeur Peter Poot van Chipshol. Over het precieze bedrag doen partijen geen mededelingen. Ook heeft Noord-Holland medewerking toegezegd aan drie grote projecten van Chipshol rond de luchthaven. „Door deze nieuwe opstelling van de provincie verwachten wij dat bijvoorbeeld ons plan voor het aanleggen van Airport City bij Badhoevedorp kan doorgaan. Onze grondpositie zal daarmee meer dan een miljard waard worden.”

Chipshol zal op zijn beurt zijn juridische procedures tegen de provincie staken. Ruim een jaar geleden oordeelde het gerechtshof van Amsterdam dat Noord-Holland een schadevergoeding dient te betalen. Over de hoogte daarvan liep nog een procedure. Chipshol had 65 miljoen geclaimd.

Vorige maand bereikte Chipshol een soortgelijk akkoord met de gemeente Haarlemmermeer. De projectontwikkelaar heeft nog voor bijna 200 miljoen euro aan schadeclaims uitstaan tegen het bedrijf Schiphol, luchtverkeersleiding LVNL en het ministerie van VROM. De rechtbank in Haarlem doet over een maand uitspraak over de hoogte van de schadevergoeding die Schiphol zal moeten betalen aan Chipshol. Daartoe werd de luchthaven in januari 2005 veroordeeld.

De verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie, Ton Hooijmaijers (VVD), zegt blij te zijn dat het conflict met Chipshol tot het verleden behoort. „De provincie maakt hiermee een einde aan een lang slepende zaak, waardoor we ons nu op de toekomst kunnen richten. De provincie maakt zich sterk voor de ontwikkeling van de regio en wil dit samen met onder andere Chipshol verwezenlijken.”