Pas verschenen

LITERATUUR

Arturo Pérez-Reverte: De schilder van het kwaad (El pintor de batallas). Vert. Jean Schalekamp, Meulenhoff, 280 blz. € 19,90

Geobsedeerd door de gedachte dat een gepubliceerde foto met zijn afbeelding heeft geleidt tot de moord op zijn gezin zint de Kroatische soldaat op wraak op de oorlogsfotograaf. Een heftige confrontatie is onvermijdelijk. Filosofische roman van de Spaanse schrijver Arturo Pérez-Reverte (1951) over wraak en loutering.

Marten Toonder: Avonturen van Tom Poes. deel 5, deel 6, deel 7 en deel 8. De Bezige Bij, € 15, - per deel.

Vier nieuwe gebonden delen met elk drie verhalen over de stripheld. Het beeldverhaal voor volwassenen verscheen 65 jaar geleden voor het eerst in De Telegraaf, van 1947 tot en met 1998 in deze krant.

NON-FICTIE

Paul Cliteur: Moreel Esperanto. De Arbeiderspers, 432 blz. € 22,50

Rechtsfilosoof Paul Cliteur pleit voor scheiding van moraal en religie en probeert in zijn boek een beeld te geven van de ethiek met als leidraad de tegenstelling tussen autonome ethiek en religieuze ethiek.

Alain Montandon: De kus Kleine geschiedenis van het leukste dat er is (Le baiser. Le corps au bord des lèvres). Vert. Prescilla van Zoest, Cossee, 158 blz. € 18,90

Liefdeskus, filmkus, broederkus, huwelijkskus, Jusdaskus, hoogleraar literatuur Alain Montandon (1945) over de westerse cultuur- en kusgeschiedenis. Hij beschrijft de kus in al zijn facetten. Bij uitgeverij Thomas Rap verscheen van de Britse fotograaf Chris Craymer De kus (The Kiss), een fotoboekje dat zich laat bekijken als een minifilm (€ 3,50).

Patrick Roegiers: Diane Arbus De droom van een schipbreuk (Diane Arbus ou le rêve du naufrage). Vert. Liesbeth van Nes, Sirene, 286 blz. € 24,95

Portret van de Amerikaanse fotografe Diane Arbus (1923-1971) met analyses van haar bekendste foto’s, citaten van onder anderen Kafka en Rilke en commentaren van mensen die Arbus persoonlijk hebben gekend. Verder wordt haar werk vergeleken met fotografen die door Arbus werden bewonderd zoals Brassaï en August Sander.

Zhuang Zi: De volledige geschriften Het grote klassieke boek van het taoïsme (The Pleasures of Fishes). Vert. Kristofer Schipper, Augustus, 438 blz. € 39,90

Omstreeks 360 tot 300 jaar voor Christus moet Zhuang Zhou geleefd hebben. De naamdrager van de Zhuangzi, een van de klassiekers over het taoïsme, de Chinese mysterie-religie. Sinoloog en taomeester Kristofer Schipper (1934) vertaalde ‘de innerlijke,de uiterlijke en de gemengde geschriften’ rechtstreeks uit het klassiek Chinees. Schipper: „Als je iets wil weten over het geestelijke leven in China, dan is de Zhuangzi wel het meest aangewezen boek. Het heeft een gigantische invloed gehad op het taoïsme, maar ook op het confucianisme en het boeddisme, op de schilderkunst en dichtkunst” (NRC, 15.11.97).