Palestijnse coalitie dichterbij

In het kader van de vorming van een Palestijnse eenheidsregering van Al-Fatah en Hamas heeft premier Ismail Haniyeh gisteren in Gazastad het ontslag van zijn Hamasregering aangeboden. Overeenkomstig het een week geleden in Mekka bereikte akkoord benoemde president Mahmoud Abbas (Fatah) Haniyeh direct als formateur. Hij heeft nu vijf weken de tijd om zijn nieuwe kabinet te vormen. In die tijd moeten Fatah en Hamas diepgaande meningsverschillen oplossen over de controle over de veiligheidsdiensten, waaronder ook een aparte Hamas-militie.

De vorming van de eenheidsregering is bedoeld om het Westen ertoe te bewegen de hulp aan de Palestijnse Autoriteit te hervatten die vorig jaar werd afgesneden na het aantreden van het Hamaskabinet. Maar het regeringsprogramma mist een expliciete erkenning van Israël, wat een westerse voorwaarde is. Het gaat niet verder dan de belofte internationale overeenkomsten te „respecteren”, wat erkenning impliceert.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, zei gisteren in Washington dat Abbas’ plan om samen met Hamas te gaan regeren de Amerikaanse vredesinspanningen compliceert. Eerder hadden Amerikaanse diplomaten gezegd dat Washington de nieuwe Fatah-Hamasregering zal boycotten: niet alleen de Hamasministers maar ook die van Fatah en onafhankelijke bewindslieden. Maar Rice zei dat ze haar oordeel zal voorbehouden tot de regering is gevormd en haar politiek duidelijk is.

Rice gaf haar commentaar voor een bezoek aan het Midden-Oosten, dat een gezamenlijke ontmoeting met de Israëlische premier Ehud Olmert en president Abbas omvat. De ontmoeting is afgesproken vóór Abbas zijn akkoord met Hamas bereikte, dat in Israël van de hand wordt gewezen. Israël heeft laten weten niets van de bijeenkomst te verwachten. Rice zei daarom gisteren dat het Palestijnse coalitieakkoord haar bemiddelingspogingen hindert. Maar, voegde zij eraan toe, dat was geen reden om de ontmoeting en de inspanningen de Palestijnen een hoopvollere toekomst te geven, in de ijskast te zetten. (AP, AFP)