Ovenappels

Bij jou thuis kookt vast je vader of je moeder. Maar jij kan het zelf ook. Met behulp van Menno. Deze week laat hij zien hoe je appeltjes uit de oven maakt.

ovenappels lekker vies foto Menno Steketee Steketee, Menno

Je hoort sommige mensen wel eens zeggen dat je appels niet met peren mag vergelijken. Maar dat gaat juist heel goed. Appels zijn bijvoorbeeld ronder en iets zuurder dan peren. Peren zijn meer peervormig en zoeter dan appels. En in vergelijking met appels liggen er altijd minder soorten peren in de schappen van de supermarkt. Er ligt al jaren een dozijn soorten appels, terwijl er veel meer bestaan, en maar drie, vier types peer. In al die supermarktappels en supermarktperen zit geen variatie. Jonagold-appels en Granny Smith-appels zitten er altijd tussen. En Conference-peren, daar struikel je ook over.

Er waren vroeger in de winkels veel meer soorten appels en peren: van citroenfris tot honingzoet en alles wat daar tussen zit. Ze luisterden ook naar prachtige namen zoals het Syden Hempje, de Brabantse Bellefleur of de Lunterse Pippeling. Of peren: Sappig Groentje, Seigneur van Esperen. Mooi hoor.

Dat die er niet meer zijn, komt vooral door de boom waar ze aanhangen. Die is bijvoorbeeld sneller ziek dan die moderne appelstruikjes of perenboompjes. Of er hangt gewoon minder aan. En daarom kweken de fruitboeren deze oude appels en peren niet meer. Daar verdienen ze niet genoeg geld mee.

Het is dan wel leuk dat je steeds meer nieuw fruit ziet, zoals kaki, papaja, kiwi en pitahaja uit verre landen. Maar dat die oude appels en peren haast zijn verdwenen, is wel jammer.

Gelukkig zijn de oude manieren om appels en peren klaar te maken niet verdwenen. Appel uit de oven is bijvoorbeeld nog net zo lekker als in de tijd dat men Keizer Alexander of de Present van Engeland at.

Wat je nodig hebt:

Vier appels

Vier doosjes rozijnen

Bruine suiker

Kaneel

Roomboter

Stroop

Zet de oven op 180 graden. Steek met een appelboor het klokhuis uit de appels. Leg de appels met het boorgat op de bodem op een ovenschaal. Die schaal moet niet te breed zijn, want de appels moeten een beetje sudderen in het sap dat in de oven uit ze druipt. Als de schaal te breed is, dan verdampt het sap.

Doe in ieder boorgat een doos rozijntjes, een beetje kaneel en twee theelepels bruine suiker. Doe daar bovenop een klontje roomboter.

Laat de appels een half uurtje in de warme oven gaar worden. Haal ze eruit en laat een beetje afkoelen, want je brandt je lippen makkelijk. Doe op de appels een goede lepel stroop en eet op.

Je zult zien: die appels uit de oven zijn net zo lekker als een ijsje op het strand, het uitpakken van een cadeautje of een ritje in een zweefmolen op de kermis. Maar misschien is dat wel appels met peren vergelijken.

    • Menno Steketee