Op Drakeneiland heerst de ‘bukziekte’ onder de jeugd

Lydia Rood: Overleven op Drakeneiland Leopold, 128 blz. €12,95

***--

Natuurlijk is het onwaarschijnlijk dat de Nederlandse staat ontspoorde kinderen drie maanden lang zonder toezicht laat wonen op een eiland. Maar wie daaroverheen stapt bij het lezen van Overleven op Drakeneiland van Lydia Rood vindt een geestig en innemend verhaal.

De grootste charme van het boek schuilt in de personages. Zo is er het oergeestige schilderduo Luilebol en Losbol, van wie de een figuratief en de ander abstract werk maakt. Hun namen danken zij net als de anderen aan de Woordenbedenker van het eiland. Deze heeft ook de term ‘bukziekte’ verzonnen. Dat is wanneer je net doet of je je veters strikt om je tranen niet te hoeven tonen.

Deze prachtige vondst is tekenend voor de inventiviteit van Rood. Het is alleen jammer dat haar personages te veel kleven aan hun functie op het eiland. Ze zijn wel levendig maar leven na lezing niet lang door in je hoofd.

Karel Berkhout

    • Karel Berkhout