Nog steeds verlies bij Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 18,6 miljoen euro. De omzet van het beursgenoteerde bedrijf bedroeg 147.000 euro. Het bedrijf presenteerde vanmorgen de jaarcijfers. Beide resultaten kwamen fors lager uit dan analisten hadden verwacht. Een jaar eerder leed Pharming een verlies van 17,9 miljoen euro en boekte het bedrijf 405.000 euro omzet.

Pharming, dat farmaceutische eiwitten produceert uit melk van koeien en konijnen, heeft nog geen medicijnen op de markt. Het bedrijf heeft wel een aantal middelen in ontwikkeling, zoals een eiwit tegen angio-oedeem (zwellingen in de bloedvaten).

Pharming verwacht dit jaar goedkeuring in de VS en Europa voor het middel. Het biotechbedrijf, bekend geworden door de stier Herman, heeft eerder aangegeven uiterlijk dit jaar winst te willen maken. Het bedrijf werkt nu met overheidssubsidies en geld van investeringsmaatschappijen.

Ook biotechbedrijf Crucell maakte deze week teleurstellende jaarcijfers bekend. Het verlies van Crucell liep op naar 87,6 miljoen euro. Crucell heeft ook nog geen eigen medicijnen op de markt en heeft eveneens nog geen winst gemaakt. Crucell verwacht dit jaar quitte te spelen.

Uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Ernst & Young naar de wereldwijde biotechindustrie blijkt dat de Nederlandse biotechbedrijven achterblijven bij Europese branchegenoten.

In 2005 waren 122 beursgenoteerde Europese biotechbedrijven goed voor een omzet van 8 miljard euro. Nederlandse beursgenoteerde biotechbedrijven behaalden gezamenlijk een omzet van 448 miljoen euro.