Militair vervolgd als lid Hells Angels

Een 49-jarige sergeant-majoor der mariniers wordt door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie. Dat bevestigen bronnen bij het OM.

De militair, Frank B., is al vier jaar lid van Hells Angels in Rotterdam en ook secretaris van de club. Hij werd in oktober met nog tientallen andere Hells Angels opgepakt en korte tijd later weer vrijgelaten. Eind van dit jaar moeten deze 22 Hells Angels voor de rechter verschijnen. Justitie verdenkt de Hells Angels ervan een criminele organisatie te vormen, met als doel het plegen van moord, afpersing en bedreiging, en het bezit van en handel in drugs en wapens.

Het ministerie van Defensie weet al jaren van het Hells Angels-lidmaatschap van de militair. Volgens een woordvoerder is het echter niet mogelijk hier iets tegen te ondernemen omdat de motorclub geen verboden organisatie is. „Wij vinden het lidmaatschap niet wenselijk en hebben hem dat ook verteld, maar we kunnen het niet verbieden.”

Wel is het mogelijk Frank B. te schorsen, omdat hij verdachte is in een strafrechtelijk onderzoek. Mocht hij uiteindelijk worden vrijgesproken dan kan de schorsing weer worden opgeheven.

Volgens de woordvoerder wordt deze optie momenteel onderzocht door Defensie, maar eerst wil het ministerie van Justitie een verklaring waarin staat dat de man officieel verdachte is en waarvan hij verdacht wordt. „We hebben tot nu toe alleen vernomen dat hij verdachte zou zijn.”

Naast het strafrechtelijk proces probeert Justitie de club als organisatie te verbieden met een civiele procedure, omdat ze in strijd zou zijn met de openbare orde.