Markt is terug op het Bos en Lommerplein

Een man en vrouw op de markt op het Bos en Lommerplein in Amsterdam. De winkels, het marktplein en een gedeelte van de parkeergarage zijn sinds gisteren weer open voor het publiek. Tijdens de feestelijke heropening maakten de gemeente Amsterdam, de bouwer en de eigenaar van het complex bekend dat zij een akkoord hebben gesloten over de afhandeling van de schade. De partijen lagen met elkaar in de clinch wie voor de kosten van de ontruiming, de tijdelijke huisvesting van de gedupeerde bewoners en de ingehuurde beveiliging moest opdraaien. Die kosten bedragen ongeveer acht miljoen euro. Ze willen nog niet bekendmaken wie wat betaalt.

De gemeente besloot op 11 juli 2006 het hele Bos en Lommerplein, inclusief de bovengelegen woningen, de bibliotheek en het stadsdeelkantoor te ontruimen omdat er fouten waren ontdekt in de bouwconstructie en daardoor instortingsgevaar dreigde. De bewoners kregen maandenlang vervangend onderdak en konden vlak voor Kerst terugkeren. Ook het stadsdeelkantoor en de bibliotheek zijn inmiddels weer open.