Jolige Jet en de Jopopinoloukicoclub

Verstandige kijkers sloegen deze week het politieke nieuws over. De televisie kwam het Haagse poppetjesspel niet zonder kleerscheuren door.

Onthulde RTL Nieuws dat Benne van Popta staatssecretaris voor de ChristenUnie werd, bleek de volgende dag Tineke Huizinga uitverkoren. Zette Nova Ahmed Aboutaleb als minister op Onderwijs, stond Ronald Plasterk te trappelen in de coulissen.

Volslagen onverwacht, zeiden onze jongens en meisjes in Den Haag. Terwijl de columnist, uitvinder van het ‘ietsisme’, nota bene aan het regeerakkoord heeft mee geschreven.

Het persvolk speelt kluitjesvoetbal op het Binnenhof. Het is blikvernauwende hit-and-run-journalistiek. Een stand-upje en met draaiende camera’s, hup, allemaal tegelijk, de kandidaten bestormen. Alleen waarvoor? Denkt het journaille heus dat die hun eerste paaltje slaan nog voordat ze op het bordes bij de koningin staan?

Welnee.

Dus krijgen kijkers vakkundig opgepoetste pr voorgeschoteld. Mag de ene na de andere PvdA’er vertellen dat hij/zij „het verschil wil gaan maken”. Slaagt Jacques Tichelaar erin, dankzij een uitstekende pr-machine, op één dag én in Nova én in Pauw & Witteman op te treden, nadat hij zondag in Buitenhof aanschoof. En gaat Een vandaag een dagje mutsen met Jet Bussemaker, beoogd staatssecretaris voor Sport. Voor de plaatjes.

Kind naar school brengen. Kussen met Wouter. En bellen met Margot, Clemence, Ab en Erika. Ga ik naar Peking, echt waar? „Dan gaan we met elkaar hossen, achter Willem-Alexander aan.”

Televisie over bewindsliedenbenoemingen – kan het ietsje pietsje diepgravender?

Als eerste verliet Nova de gebaande paden. De rubriek lichtte gisteren de fiscale doopceel van de beoogd staatssecretaris van Financiën. Bij een dochterbedrijf zijn de pensioenpremies ingehouden maar nooit afgedragen. Vraag: is een aandeelhouder daar verantwoordelijk voor? Zo ja, maakt deze ‘Bill Gates van Nederland’ dan maandag nog zijn opwachting bij de formateur?

Als item een stuk relevanter dan de ‘Jopopinoloukicoclub’ van jolige Jet. En Netwerk hoeft heus niet achter te blijven. Onderwerpen genoeg. Wat, bijvoorbeeld, is de reden van het plotse vertrek van CDA-kroonprins Joop Wijn? Zijn fractie blijft onthoofd achter. De hele fractietop zit in het kabinet.

Balkenende neemt daarmee een groot risico, zagen we in Andere Tijden. De rubriek liet zien dat geschiedenis ook actueel kan zijn door de val van Ed Nijpels als fractieleider te reconstrueren. Hij trad aan toen de oude garde van de VVD-fractie vertrok naar het eerste kabinet-Lubbers.

Met het RSV- debacle begon ook de deconfiture van Nijpels. Hij werd de vertrouweling van Lubbers en belandde in een spagaat. Na een compromis over de PC-Hooftprijs sloegen in de fractie de stoppen door. Toen ook de verkiezingen werden verloren, was het Frits Bolkestein die hem keihard afserveerde. Vanwege zijn „karakterachterstand”.

Helaas zat Bolkestein niet in de reconstructie. Maar veel anderen wel. En ze hebben het nog steeds niet uitgepraat. Het rebellerende Kamerlid Den Ouden vertelde dat Jaap Metz op haar was afgestuurd met een agenda „met doodskruisjes” erin. Maar daarvan wist Nijpels zich „niks” te herinneren. Waarna werd besloten met een prachtig archiefbeeld – gevallen leider wandelend langs het strand, schoppend in het zand.

De gedachten gingen uit naar Mark Rutte. Zal hij ook zo hard getackeld worden als de VVD de Statenverkiezingen verliest?

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen

    • Wubby Luyendijk