Jazzdebutante McKelle maakt blijvende indruk

CD JAZZ Robin McKelle: Introducing Robin McKelle O+ Music/ Harmonia Mundi ****-

CD JAZZ

Robin McKelle: Introducing Robin McKelle O+ Music/ Harmonia Mundi

****-

Vocaliste Robin McKelle groeide op in Rochester NY. Na studies aan de universiteit van Miami en Berklee College of Music vestigde ze zich in Los Angeles, waar ze ervaring opdeed als achtergrondzangeres.

Terug aan de oostkust begon ze een jazztrio en werd ze derde in de befaamde Thelonious Monk Vocal Jazz Competition in Washington. Voor een eigen cd vond ze onderdak bij een klein onafhankelijk label dat, om kosten te besparen, haar één dag liet opnemen met een orkest. Die haast hoor je gelukkig niet terug op Introducing Robin McKelle. Ze maakt indruk.

Omdat ze zich nauw verbonden voelt met de jaren dertig en veertig staat de cd vol bigbandliedjes met een nostalgische sound van schetterend koper en zalvende strijkers. McKelle zingt een klassiek, eigenlijk ouderwets jazzrepertoire met songs als For all We Know en I’ve Got the World on a String.

Dat doet ze met het grootste gemak, met een stem die ouder en meer ontwikkeld klinkt dan haar leeftijd - rond de 30 doet vermoeden.

McKelle kan wat bluesy klinken en dan weer wat scheller en cabaretesk, maar het blijft zuiver en aantrekkelijk. Hoewel ze zich zelf niet beschouwd als jazz-zangeres - aanvankelijk dacht ze zelfs aan een r&b-plaatje - weet ze echt iets blijvends te maken.

Concerten Robin McKelle: 18/3 Bimhuis, Amsterdam. 19/5 The Hague Jazz, Den Haag.

    • Amanda Kuyper