Inval OM bij oud-eigenaar van Otapan

Justitie heeft huiszoeking gedaan bij de Nederlandse vertegenwoordiger van het Mexicaanse bedrijf Basilisk, oud-eigenaar van het sloopschip Otapan, dat jarenlang in Amsterdam aan de ketting lag.

Bij het opstellen van de aanvraag voor de exportvergunning van de Otapan zou valsheid in geschrifte gepleegd zijn. De vergunning was nodig om het schip in Turkije te kunnen slopen.

De huiszoeking blijkt al op 7 december te zijn uitgevoerd door het interregionaal milieuteam Haaglanden. Uit de woning van de vertegenwoordiger in Barendrecht zijn documenten en computerbestanden meegenomen. De inval is vanmorgen bevestigd door het functioneel parket.

Het is het tweede ‘schependossier’ waarin justitie in actie is gekomen. Gisteren maakte het functioneel parket al bekend dat twee medewerkers van het Amsterdamse afvalbedrijf APS zijn aangehouden. Dat gebeurde in het onderzoek naar de Probo Koala, het schip dat na zijn vertrek uit Amsterdam gif dumpte in Ivoorkust. Ze zijn vandaag heengezonden.

In dat onderzoek zijn Trafigura, de eigenaar van het gif, en de kapitein eveneens verdacht. Ook hier gaat het om valsheid in geschrifte en overtreding van de regels voor in- en uitvoer van afvalstoffen. Tegen de kapitein is een aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

De kapitein wilde juli vorig jaar 500 ton afval afleveren bij APS. Toen de verwerking te duur bleek, pompte APS op verzoek van Trafigura het al deels uit het schip gepompte afval terug.

Het onderzoek naar het andere schip, de Otapan, begon na een aangifte van Greenpeace. De aangifte richt zich tegen Basilisk en het ministerie van VROM.

Bij de aanvraag voor de vergunning verstrekte Basilisk foutieve informatie over de hoeveelheid asbest aan boord, zei VROM eerder. Op de aanvraag stond dat aan boord één ton asbest was, terwijl het 77 ton was. Maar ook VROM zelf ging in de fout. Het ministerie keurde de exportaanvraag goed, hoewel het wist dat er meer asbest in zat. Basilisk verkocht het schip daarna aan een Turkse sloopwerf. Omdat de papieren onjuist waren, mocht de Otapan Turkije niet in. Het schip werd teruggesleept naar Nederland en wordt nu in Rotterdam van asbest ontdaan.

    • Joep Dohmen