‘Fusiegesprek InBev-Anheuser’

De twee grootste bierbrouwers ter wereld zijn volgens de Braziliaanse zakenkrant Valor Econômico met elkaar in gesprek over een fusie. Het dagblad sprak met een anonieme bron rond enkele investeerders die betrokken zouden zijn bij deze onderhandelingen.

Een woordvoerder van het Belgisch-Braziliaanse Inbev in Leuven weigerde vanochtend elk commentaar op het artikel. „We reageren nooit op marktspeculaties”, liet ze weten. Het Amerikaanse Anheuser-Busch gaf een vergelijkbaar antwoord.

De aandelenkoersen lieten na de publicatie een sterke stijging zien. Zo stegen de koersen van zowel Inbev als Anheuser-Busch gisteren met 4 procent. Ook de aandelen van andere grote spelers werden meer waard. De koersen van Heineken en het Zuid-Afrikaanse SABMiller stegen 2 procent. Vanochtend raakten de bierbrouwers een deel van deze winst weer kwijt.

Na de fusie van het Belgische Interbrew met het Braziliaanse Ambev, twee jaar geleden, verdrong dit bedrijf qua biervolume Anheuser-Busch van de eerste plaats. Nummer drie is SABMiller, vierde is Heineken.

Bekende merken van Inbev zijn Stella Artois, Leffe en Beck’s. Anheuser-Busch verkoopt Amerika’s best gedronken bier Budweiser en Bud Light. Inbev heeft met een productie van 202 miljoen hectoliter 14 procent van de wereldbiermarkt in handen.

Anheuser-Busch produceerde vorig jaar 143 miljoen hectoliter. De Amerikanen sloten onlangs een contract met Grolsch voor distributie van het Nederlandse bier in de Verenigde Staten. De omzet van Anheuser-Busch steeg vorig boekjaar van 12,1 miljard naar 15,7 miljard dollar (12 miljard euro). De winst was 1,97 miljard dollar.