Extra geld voor Stedelijk Museum

De Gemeente Amsterdam heeft het Stedelijk Museum 3,5 miljoen euro extra toegekend om de periode tot de opening van de nieuwbouw te overbruggen. De nieuwbouw zal pas eind 2009 worden afgerond. Dat is twee jaar later dan oorspronkelijk was gepland.

Het college van B&W van de gemeente Amsterdam heeft voorgesteld om twee miljoen uit te trekken voor de huur van de huidige locatie van het Stedelijk in het oude postkantoor naast het Centraal Station. De resterende anderhalf miljoen is bedoeld om overige kosten te dekken. Dit voorstel wordt op 14 maart aan de gemeenteraad voorgelegd.

Gijs van Tuyl, directeur van het Stedelijk, legt uit dat er meerdere redenen zijn voor de vertraging van de verbouwing van het nieuwe Stedelijk Museum aan de Paulus Potterstraat. Het gebouw uit 1895 wordt gerenoveerd en krijgt een nieuwe vleugel in de vorm van een futuristische badkuip, ontworpen door Benthem Crouwel Architecten. „Het heeft ons veel tijd gekost om een aannemer te vinden die voor het beschikbare bedrag het nieuwe Stedelijk wilde gaan verbouwen,” zegt Van Tuyl. Volgens hem is het aanbod op de bouwmarkt krap en zijn de prijzen hoog. Gisteren werd bekendgemaakt dat aannemer Midreth uit Mijdrecht het nieuwe Stedelijk Museum gaat verbouwen.

Verder zijn er volgens Van Tuyl aan de bouw een aantal risico’s verbonden. Onder de vleugel komt een kelder met een tentoonstellingszaal. De bouw van de kelder brengt volgens Van Tuyl risico’s met zich mee. „De grond is erg drassig en daar moet goed naar worden gekeken.”

Door het extra uitstel zou het Stedelijk mogelijk in de problemen kunnen komen. Van Tuyl weet nog niet zeker of hij huurverlenging gaat krijgen op de huidige locatie van het Stedelijk in het oude postkantoor naast het Centraal Station. De eigenaar Bouwfonds wil vanaf juli 2008 het postkantoor gaan verbouwen. „We willen er graag tot 2009 blijven,” zegt Van Tuyl. „We hebben het gebouw tot juli 2008 gehuurd en hopen het contract te verlengen. Maar ik heb ze er nog niet over gesproken.”

De nieuwbouw en renovatie van het Stedelijk kosten 76 miljoen euro. Van dit bedrag wordt bijna de helft opgebracht door externe partijen, waaronder het Rijk en de provincie. Particulieren en bedrijven zullen een bedrag van 17,6 miljoen gaan bijdragen.