Europeaan mag straf in cel thuis uitzitten

Nederlanders die in andere Europese landen een gevangenisstraf uitzitten, kunnen vanaf 2010 hun straf in een gevangenis in eigen land doorbrengen. De Europese ministers van Justitie zijn gisteren in Brussel akkoord gegaan met een voorstel dat het mogelijk maakt om binnen Europa veroordeelden zoveel mogelijk hun straf in eigen land te laten uitzitten.

Het zogeheten kaderbesluit die dergelijke gevangenenruil regelt, gaat in 2010 in en geldt niet voor gedetineerden die vóór die datum veroordeeld zijn. De ruil zal bovendien gefaseerd gebeuren om te voorkomen dat landen in één keer een grote groep eigen ingezetenen moeten opnemen.

Vooral Nederland zou dan in de problemen komen, zo gaf minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) na afloop van de vergadering aan. In Nederlandse gevangenissen zitten gedetineerden gedetineerden uit andere Europese landen vast, terwijl er zo’n 1.500 Nederlandse burgers elders in Europa een gevangenisstraf uitzitten.

Vorig jaar december liep besluitvorming door de justitieministers over dit onderwerp vast, toen Polen er een veto over uitsprak. Gisteren is afgesproken dat Polen een uitzonderingspositie krijgt. Wie buiten Polen gedetineerd zit, mag alleen ‘gerepatrieerd’ worden als hij daar zelf mee akkoord gaat.