EU-regeringen zwakken ambitieus milieuplan af

Een ambitieus plan van de Europese commissie om klimaatverandering tegen te gaan, is gisteren afgezwakt door de regeringen van de Europese Unie. Op een bijeenkomst van energieministers bleken veel landen moeite te hebben met de bindende doelstellingen die de commissie had voorgesteld.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, riep de strijd tegen klimaatverandering vorige maand uit tot hoogste prioriteit voor de komende jaren. Zij wil dat twintig procent van alle energie in 2020 afkomstig is uit duurzame bronnen, zoals zon en wind. Verder zou minstens tien procent van alle brandstoffen voor transport moeten bestaan uit biobrandstoffen.

De landen kwamen gisteren overeen te zullen streven naar 20 procent duurzame energie in 2020. Maar ze wilden die afspraak niet bindend maken. De commissie moet nu nadere voorstellen doen om het beoogde doel te bereiken.

De energieministers spraken gisteren wel af dat de doelstelling van 10 procent biobrandstoffen in 2020 bindend is. Maar er is een ontsnappingsmogelijkheid ingebouwd. Voorwaarde is dat een volgende generatie biobrandstoffen commercieel beschikbaar is. En het moet mogelijk zijn die brandstoffen op duurzame wijze te produceren.

Over sancties of andere middelen om de doelstelling voor biobrandstoffen daadwerkelijk bindend te maken, is nog niet gesproken.

„Ik hoop dat er nog wat verandert”, zei de Duitse minister Michael Glos. Duitsland fungeert momenteel als voorzitter van de Europese Unie. Het onderwerp komt mogelijk opnieuw ter sprake als volgende maand de EU-regeringsleiders bij elkaar komen in Brussel.

Het klimaatplan dat de Europese Commissie vorige maand presenteerde, bevatte nog een andere belangrijke doelstelling die gisteren niet op de agenda stond. De commissie wil dat landen afspreken in 2020 minstens 20 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Ook dat is een gevoelig onderwerp. Verschillende landen zijn bang dat er opnieuw doelen worden gesteld die niet kunnen worden gehaald, net als met ‘Lissabon’, het mislukte plan om van Europa de meeste concurrerende economie ter wereld te maken. Aanstaande dinsdag komen de ministers van milieu bij elkaar, onder andere om over de reductie van CO2 te praten.