Een duivels dilemma: inktjet of laserprinter

Voor kleur was een inkjetprinter al beter dan een laserjet. Alleen zijn letters in zwart-wit vaak minder scherp, wat een probleem kan zijn bij een officiële brief. Een nieuwe inkjetprinter van HP kan ook dat aan.

Deze officejet printer wedijvert met laserprinters.

Met de nieuwe HP Officejet Pro L7000 Series laat HP zien dat inkjet qua prijs en prestaties niet voor de kwaliteit van een laserprinter onderdoet.

We bekeken de HP Officejet Pro L7600 (399 euro), een telg uit een familie van drie multifunctionele printers waarmee behalve printen ook scannen, kopiëren en faxen mogelijk is. Bij deze machine bedragen de afdrukkosten per pagina respectievelijk 1,3 en 4,1 cent in zwart-wit en kleur. Een prijs die niet noopt tot aanschaf van een laserprinter. Zeker niet voor de doelgroep waarvoor deze alles-in-éénmachine in het leven is geroepen: consumenten, kleine bedrijfjes en verenigingen die niet meer dan 7.500 pagina’s per maand printen.

De afdrukkwaliteit van een inkjetprinter als deze blijft voor het afdrukken van foto’s zelfs altijd beter dan een laserprinter. Geen enkele printerfabrikant zal dat ontkennen. Foto’s afgedrukt op een inkjetprinter zijn altijd scherper en gedetailleerder dan bij een laserprinter. Niet voor niets kiest een meerderheid van de consumenten volgens gerenommeerde onderzoeksbureaus als GfK en IDC nog altijd voor inkjet. Voor het afdrukken van brieven waarbij een onberispelijke letterkwaliteit belangrijk is, hobbelt inkjet bij veel printers echter nog wel eens achter laser aan. Doordat de Officejet Pro L7600 met zwarte gepigmenteerde inkt werkt, is die letter even strak en scherp als bij laserprinters uit dezelfde prijsklasse van wel merk dan ook.

Voor snelle afdrukken in zwart-wit waarbij de afdrukkwaliteit even niet belangrijk is, staat de Officejet Pro L7600 met 35 pagina’s per minuut ook z’n mannetje. Dergelijke snelheden waren tot op heden alleen haalbaar op een laserprinter. Alleen duurt het bij deze machines vaak weer langer alvorens het eerste velletje uit de printer rolt door de opwarmtijd die veel van deze printers nodig hebben.

Met een prijs van 399 euro lijkt de Officejet Pro L7600 op het eerste gezicht niet goedkoop maar wie dezelfde functionaliteiten bij aanschaf van een laserprinter wenst, is duurder uit. Alleen al door het feit dat er standaard dubbelzijdig printen mogelijk is. Daarvoor moet bij een laserprinter nog altijd flink extra in de buidel worden getast. Met dubbelzijdig printen kan bovendien nog eens flink op papier worden bespaard.

    • Laurens van Aggelen