Dubbele nationaliteit blijft voorlopig mogelijk

Het wetsvoorstel van demissionair minister Verdonk (Integratie, VVD), om mensen te verbieden een dubbele nationaliteit te hebben, is tot nader order aangehouden en zal voorlopig niet worden ingevoerd. Verdonk wilde het wetsvoorstel eigenlijk intrekken omdat de Tweede Kamer volgens haar de werking van de wet volledig had geneutraliseerd, maar zij mocht dat niet doen van Kamervoorzitter Verbeet.

Gisteravond debatteerde de Kamer voor de laatste keer met Verdonk in haar rol als minister. Vanaf vandaag is de Kamer met reces en volgende week treedt het nieuwe kabinet aan. De nieuwe coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie wilde de laatste Kamerdag gebruiken om Verdonks wetsvoorstel onderuit te halen. Ook Verdonks eigen partij de VVD plaatste bij monde van Kamerlid Fred Teeven grote vraagtekens bij de wet, omdat de scherpe randjes daar vanaf gehaald waren.

Het aanhouden van de wet volgde op een debat over de dubbele nationaliteit waarin een opmerkelijke rol weggelegd was voor Kamerlid Fritsma van de Partij voor de Vrijheid (PVV). Fritsma wilde voorkomen dat de staatssecretarissen Albayrak en Aboutaleb (beiden PvdA) beëdigd zouden worden omdat die een dubbele nationaliteit hebben. Aboutaleb heeft een Nederlands en een Marokkaans paspoort, Albayrak een Nederlands en een Turks.

Fritsma diende namens zijn partij een motie in die tot doel had de beëdiging van de twee PvdA’ers te voorkomen. Tevens uitte Fritsma twijfels over de loyaliteit van Kamerleden met een dubbele nationaliteit.

Kamervoorzitter Verbeet onderbrak Fritsma in zijn betoog en zei dat het geen pas gaf te twijfelen aan de loyaliteit van Kamerleden omdat die de eed hadden afgelegd en daarmee per definitie slechts het belang van het Nederlandse parlement dienen. Ook wilde Verbeet dat de motie van Fritsma, waarin hij pleitte voor het niet beëdigen van Albayrak en Aboutaleb, aangepast zou worden, omdat die in strijd was met de wet.

In een toelichting op haar besluit zei Verbeet dat de motie buiten de orde was. „Ik kan niet accepteren dat Fritsma suggereert dat leden een dubbele loyaliteit hebben, terwijl ze de eed op de Grondwet hebben afgelegd.” Fractievoorzitter Wilders van de PVV beticht Verbeet er nu van „pure partijpolitiek” te bedrijven. Verbeet deed dit af als „een cliché”.