Directie NS krijgt hogere bonussen

De NS-top heeft in 2006 een hogere bonus gekregen hoewel het doel voor punctualiteit niet werd gehaald. Dit blijkt uit het jaarverslag van de NS.

Bestuursvoorzitter Aad Veenman kreeg 104.406 euro aan bonus, 23.659 euro meer. Inclusief vast salaris komt de topman op een inkomen van ruim zes ton. Ook de twee andere bestuurders zagen hun bonussen stijgen met 14.000 en 11.000 euro. NS moest 86 procent van de treinen op tijd laten rijden, maar bleef steken op 84,8 procent. In 2005 kreeg de NS-top wel een lagere bonus, na een punctualiteit van 84,7 procent.

Tweede Kamerlid Van Hijum (CDA) vindt de beloningen „onbegrijpelijk”. Een Kamermeerderheid liet vorige maand weten dat de NS-directie moest worden ‘gestraft’ als zij de gestelde doelen niet zou halen. „NS legt de nadruk op de stijging van het aantal reizigers. Maar is dat wel een verdienste, of komt het door omstandigheden”, zegt Van Hijum. „De doelstellingen voor punctualiteit en aansluitingen zijn niet gehaald.”

In het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie staat dat NS een „maatschappelijke onderneming” is. Van Hijum vindt dat de beloningen daarmee in overeenstemming moeten zijn, „en dat is nu niet het geval”.