Diffuse klankenbouwsels voor rond het kampvuur

cd folk Dredd Foole: Daze On The Mounts Family Vineyard, distr. Konkurrent ****-

cd folk

Dredd Foole: Daze On The Mounts Family Vineyard, distr. Konkurrent

****-

Wie gevoelig is voor de ‘free folk’ of ‘freak folk’ van lieden als Coco Rosie, Devendra Banhart, Joanna Newsom en geestverwanten, moet nu eens goed opletten. Achter het woordspelige pseudoniem Dredd Foole gaat zanger en muzikant Dan Ireton (1950) schuil, een belangwekkende en invloedrijke speler in dit muzikale veld.

Terwijl de meest zichtbare vertegenwoordigers van dit nieuwe folkbewustzijn hun hersenspinsels toch nog vertalen naar redelijk gemakkelijk verteerbare liedjes, bestaat het universum van Foole uit diffuse klankenbouwsels die zich langzaam ontrollen volgens een eigenzinnige logica.

Dat geldt ook voor de twee covers, of laten we zeggen: herschrijvingen, die Foole zich veroorlooft: Signed DC van Love en J. Mascis’ Someone Said (op Daze On The Mounts heet dat nu Freedom), waarmee hij zowel de psychedelische jaren zestig als de alternatieve jaren rock van dertig jaar later in zijn wereld trekt.

Foole’s stem lijkt vanuit een belendende ruimte te fluisteren. IJle gitaren, lastig thuis te brengen instrumenten en hypnotiserende drones mengen zich als optrekkende mistflarden in dit ongemakkelijke, maar bij nadere beschouwing uiterst meeslepende schimmenspel.

Als dit muziek voor rond het kampvuur is, dan slaan de vlammen ongetwijfeld hoog uit in ongekende kleuren.

    • Jacob Haagsma