De PC Hooft parkeert uw Bentley

Fijn even shoppen in de PC Hooftstraat in Amsterdam. Maar waar laat je je Hummer of Bentley? De ondernemers in de dure winkelstraat bieden vanaf 1 maart een oplossing voor het tekort aan parkeerplaatsen: valet parking. Voor 30 euro stalt een chauffeur de auto in een nabijgelegen parkeergarage en haalt hem uiterlijk drie uur later weer op. „We moeten onze klanten koesteren”, zegt Patricia Linhard, voorzitter van de winkeliersvereniging.

Waarom is dit nodig?

„We ontvangen regelmatig klachten van klanten dat zij hun bolide moeilijk kwijt kunnen. Dat leidt tot ongewenste verkeersstromen in de buurt. Ja, misschien is het decadent, zo’n Amerikaanse benadering van het verkeersprobleem. Maar ons winkelgebied heeft nu eenmaal een bijzondere status en een bijzonder publiek. We moeten ervoor zorgen dat de straat superaantrekkelijk voor hen blijft. Want dat is goed voor de werkgelegenheid.”

Willem Holleeder deed ook graag boodschappen in de PC Hooftstraat. Staat uw dienst voor iedereen open?

„Natuurlijk, we zijn geen club, we doen niet aan ballotage. We kunnen toch geen vragen stellen als iemand gebruik wil maken van deze dienst?”

Verwacht u dat klanten de sleutels van hun Bentley zomaar afgeven?

„Niet al onze klanten rijden in een dure auto, dat is een cliché. Overigens verwacht ik dat juist Bentleyrijders niet moeilijk doen. Ze zijn dit soort service gewend.”

Hoe heeft u het linkse stadsdeelbestuur van GroenLinks en PvdA achter uw plan gekregen?

„Dat ging heel eenvoudig. De PvdA is een partij van pragmatische oplossingen. Valet parking dient een nobel doel, het beperkt de verkeersstroom.”

    • Arjen Ribbens