Cleopatra was niet zo’n ‘babe’ als we dachten

Cleopatra was niet zo’n ‘babe’ als we dachten Newcastle. Het beeld van Cleopatra als mooie verleidster klopt niet, zeggen archeologen van Newcastle University op basis van haar beeltenis op deze zilveren denarius uit 32 voor Christus. Haar voorhoofd is laag, haar neus scherp, haar lippen dun en haar kin puntig. Romeinse auteurs vermeldden volgens de Britten wel dat Cleopatra slim was en een verleidelijke stem had, maar spraken nooit over haar schoonheid. Shakespeare, oriëntalistische schilders in de 19de eeuw en Hollywood hebben van Cleopatra een schoonheid gemaakt. Er is eerder beweerd dat ze eigenlijk lelijk was. Egyptische wetenschappers reageerden toen ontstemd. Foto AFP Cleopatra had laag voorhoofd, puntige kin en scherpe neus Newcastle, 15 febr. Het beeld van Cleopatra als de mooie verleidster moet worden bijgesteld, zeggen archeologen van Newcastle University. Zij baseren zich op de beeltenis van Cleopatra op deze zilveren denarius uit 32 voor Christus. Op de achterzijde staat haar minnaar Marcus Antonius. Haar voorhoofd is laag, haar neus scherp, haar lippen dun en haar kin puntig. De Romeinse munt komt uit een oude collectie die in verband met een tentoonstelling opnieuw wordt bestudeerd. Romeinse auteurs vermeldden volgens de Britten wel dat Cleopatra slim was en een verleidelijke stem had, maar spraken nooit over haar schoonheid. Shakespeare, oriëntalistische schilders in de negentiende eeuw en Hollywood hebben van Cleopatra een schoonheid gemaakt. Er is eerder beweerd dat Cleopatra eigenlijk lelijk was. Egyptische wetenschappers reageerden toen ontstemd. Foto AFP "Cléopâtre et Marc Antoine, pas si beaux que l'on croit" A handout combination of images obtained 14 February 2007, shows two silver coins of 32BC depicting Antony (L) and Cleopatra which go on display Wednesday at the University of Newcastle in north-east England. History has depicted Cleopatra as a great beauty, befitting a woman who as Queen of Egypt, seduced Julius Caesar, and then his rival Mark Antony. But the coin is much less flattering about both famous faces. AFP PHOTO/UNIVERSITY OF NEWCASTLE/HANDOUT **** NO SALES/EDITORIAL USE ONLY **** AFP