Ch!pz met ‘Cowboy’ naar Engeland!

Deze week brengt de Nederlandse band Ch!pz voor het eerst een single uit in Engeland, het nummer ‘Cowboy’ dat in Nederland vier jaar geleden al op nummer 1 stond in de hitlijsten.

Ch!pz foto Rien Zilvold rotterdam popgroep chipz in het nieuwe luxor theater foto rien zilvold
Ch!pz foto Rien Zilvold rotterdam popgroep chipz in het nieuwe luxor theater foto rien zilvold Zilvold, Rien

Voor C!lla (21), Kev!n (22), Peter (22) en Rach-L (23) is het een spannende week want ze dromen al jaren van succes in Engeland, vertellen ze in het Rotterdamse Nieuwe Luxor Theater waar ze zijn voor hun theatervoorstelling Past:Present:Future. Dat is trouwens niet echt een theatervoorstelling maar een concert met heel veel dansjes en kostuumwisselingen. Het is niet eens een echt concert, want de Ch!pz-leden worden zo moe van al dat dansen dat ze er niet ook nog eens bij kunnen zingen, dus playbacken ze hun liedjes vaak.

De show van Ch!pz lijkt vaak net een videoclip, met dansende mensen op het strand en een grote vliegende schotel die vanuit de lucht naar beneden komt. Het gaat allemaal heel snel en flitsend. Laatst was Ch!pz in in Engeland om hun single te promoten in een club waar ze optraden voor honderd kinderen. Die waren heel enthousiast, vertelt Kev!n. „Steeds wanneer we zeiden dat we hopen dat het wat wordt met onze muziek in Engeland, riepen ze dat het zeker wisten omdat onze show er supergelikt uitzag.” Hoewel Ch!pz al meer dan 300.000 albums verkocht heeft in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen en Portugal, zijn ze toch zenuwachtig over Engeland. Kev!n: „Dat is heel speciaal want Engeland is de poort van de muziek.” Wat hij bedoelt is dat popmuziek die populair is in Engeland vaak ook in andere landen meer succes heeft. „In Japan willen ze onze platen gaan verkopen als het in Engeland goed gaat.”

Toen Ch!pz in 2003 werd opgericht zat C!lla nog op school. Ze dacht dat de band gewoon een leuke hobby was. „Ik vond het leuk om in het weekend lekker te dansen en te zingen.” Maar met al het succes is het een echte baan geworden. De bandleden moeten er nog steeds een beetje aan wennen dat ze nu zelf echte popsterren zijn. Kev!n: „Ik vond het heel raar toen ik de eerste keer Marco Borsato ontmoette en hij zei dat zijn kinderen heel erg fan van ons zijn.” Rach-L: „Het mooiste van beroemd zijn, is dat je met iets heel kleins iemand gelukkig kan maken. Ik denk wel eens: wat moet iemand nou met mijn handtekening? Maar ze worden er altijd zó blij van.”

www.chipz.nl

    • Saul van Stapele