boekberichten

KB koopt manuscript ‘Egidius-lied’ bij KB

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft een uniek manuscript verworven, dat de belangrijkste bron is voor de Middelnederlandse letterkunde en de Nederlandse cultuurgeschiedenis van de late middeleeuwen. Het zes eeuwen oude ‘Egidius-lied’ maakt onderdeel uit van het zogeheten Gruuthuse-handschrift. Het is gekocht van een Vlaamse particulier. Over de prijs wil de KB niets zeggen, maar die moet in de miljoenen euro’s lopen. Het zogeheten Gruuthuse-handschrift is een bundel met 147 liedteksten, 18 gedichten en 7 berijmde gebeden uit het einde van de 14de eeuw. Ze werden in Brugge geschreven en zijn omstreeks 1400 gebundeld. Een tekstkritische uitgave van het handschrift wordt voorbereid door het Huygens Instituut. Vanaf 1 maart is er een webeditie beschikbaar. Het handschrift ligt op de tentoonstelling ‘De verdieping van Nederland’ van het Nationaal Archief en de KB.

www.nrc.nl/kunst: Meer over het handschrift

Bawer veroorzaakt recensenten-rel

Bruce Bawers boek While Europe slept: how radical Islam is destroying the West from within verdeelt Amerikaanse recensenten. Bawer is één van de genomineerden voor de prijzenronde van de National Book Critics Circle (NBCC), de vereniging van Amerikaanse recensenten die jaarlijks zes schrijvers bekroont. Op 20 januari werden de nominaties feestelijk aangekondigd in New York. Een van de finalisten van vorig jaar, Eliot Weinberger, mocht de genomineerden in de categorie ‘kritiek’ aankondigen, onder wie Bawer. Dat ging mis. Weinberger kon niet voor zich houden dat hij Bawers kritiek op de islam ‘racistisch’ vond. Bawer diende hem op zijn weblog van repliek: „Radicale islam is geen ras.” Vervolgens uitte juryvoorzitter John Freeman zijn woede op het weblog van de NBCC-jury: „Ik schaam me dat we Bawers boek hebben uitgekozen.” Jurylid Jennifer Reese reageerde gestoken dat zij vóór het boek gestemd had en zich daar niet voor schaamde. Jurylid Mary Ann Gwinn liet in de Seattle Times weten dat ze Weinberger een ondankbare hond vond.

www.brucebawer.com/blog.htm

Indiase boekenbeurs zonder boeken

De boekenbeurs van Kolkata (Calcutta) heeft een pechjaar. De Indiase beurs, de grootste na Frankfurt en Londen, ging anderhalve week te laat van start, en zonder boeken. Al drie decennia staat de beurs in de Maidan, een enorm park in het hart van de stad. Maar milieuactivisten, verenigd in de actiegroep Save the Maidan, procederen al jaren tegen het houden van massabijeenkomsten op deze plek. Elk jaar blijven er bergen rotzooi achter in „de groene long van de stad”. Op 29 januari kreeg de milieulobby gelijk van het Hooggerechtshof. De West-Bengaalse regering had de beurs speciale toestemming gegeven om in de Maidan te blijven, maar het hof verklaarde de bijbehorende vergunningen ongeldig. De beurs werd verplaatst naar het Salt Lake stadion. Op 10 februari gingen de deuren open. Maar op 11 februari lagen daar nog steeds geen boeken. Een lezer van de Indiase Telegraph maakt het allemaal niet meer uit. „Boekenliefhebbers zoals ik worden steeds mistroostiger over het veranderende gezicht van de beurs. Er staan stalletjes van carrièreadviseurs, commerciële radiozenders, IT-bedrijven en anderen die weinig tot niets te maken hebben met boeken. Zo krijgt de beurs steeds meer het karakter van een kermis.”

Merel Boers

    • Merel Boers