7 redenen om uit te gaan

Gauchos

Utrecht, Centrum Oudegracht 150Telefoon (030) 232 83 72 Keuken open 17.00-23.00Argentijns, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 19,50 euro Bereikbaar per boot

Naar Gauchos ga je voor een goed stuk vlees zonder al te veel poespas. Als de bediening een steekje laat vallen, vergeef je ze dat meteen vanwege die botermalse Argentijnse steaks. De buffetformule met saladebar en Franse kleintjes of dikke frites is misschien niet aan iedereen besteed, en vegetariërs kunnen beter iets anders kiezen. De locatie is fraai midden op de gracht, waarbij je overigens voor het terras niet kunt reserveren.

goed | Lekker gegeten, malse ossenhaas en ribeye. Sausjes waren niet spannend, maar de Sint Jacobsschelpen als voorgerecht wel heel goed. Als nagerecht flensjes met ijs, smaakte goed, hoewel het flensje niet vers was. Bediening was zeer vriendelijk. (23-11-2006 L. M. te Utrecht)

slecht | Laatst zaten we met 20 man en zou het geen probleem zijn dat alles tegelijkertijd geserveerd zou worden. Nou, wel dus! Elke tafel kreeg om het half uur het hoofdgerecht, waardoor de eerste tafel al klaar was terwijl de laatste tafel nog moest beginnen! (19-09-2006 N. P. te Utrecht)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 BEELDFESTIVAL

Selectie uit Onedotzero

Den Haag: Filmhuis. Vrijdag t/m zondag. Inl: www.onedotzero.com

Zaal 5 van het Filmhuis presenteert een selectie uit de tiende editie van het Londense bewegende beeldfestival Onedotzero en vult dat aan met programma’s uit eigen omgeving. Op vrijdag animatie en grafiek van eigen bodem, op zaterdag het onderdeel Wow + Flutter met werk van conceptuele kunstenaars en industriële talenten en op zondagmiddag een workshop vj-ing. Verder op zondag het onderdeel Face Value: negentien korte werken rond geanimeerde ‘characters’ met namen als little fella, violently happy bugs, minipips, charlie bubblegum en monkey king.

3 MULTIDISCIPLINAIR

Schuld en Schuldgevoel

Amsterdam: Stadsschouwburg. Zaterdag 20.00u. Entree: 15 euro. Res/inl: 020-6242311 & www.ssba.nl

Te gast tijdens De Avond van Schuld en Schuldgevoel zijn onder anderen Frits Bolkestein, Bas de Gaay Fortman, Antonie Kamerling, de Meiden van Halal, Vincent Bijlo en Oscar Hammerstein. Met theater, columns, muziek en discussies wordt het thema schuld en schuldgevoel van alle kanten benaderd en onderzocht. Je kunt actief deelnemen door plaats te nemen aan de Blind Date tafels, waaraan zestig meer en minder bekende Nederlanders klaar zitten voor een gesprek. Schuldgevoel kan worden afgedanst op het aansluitende feest.

4 VOORLEESSESSIE

Voorleesmarathon van John Miltons Het paradijs verloren

Den Haag: Haagse Kunstkring. Zaterdag 14.00-22.00u. Res/inl: 070-3647585; www.haagsekunstkring.nl

Het paradijs verloren (1667) van de zeventiende-eeuwse Engelse schrijver John Milton is een van de hoogtepunten van de Europese literatuur. Het epos wordt in een verkorte versie voorgelezen door de acteurs Rein Edzard, Wim de Haas, Joop Keesmaat en Eva van Welzenis. Peter Verstegen, die het epos uit het Engels vertaalde, houdt een inleiding. De voorleesmarathon wordt onderbroken voor een theepauze en een maaltijd.

5 MUZIEKFESTIVAL

De Nederlandse Muziekdagen

Utrecht: Vredenburg. vrijdag t/m zondag. Kassa: 030-2314544. Inl: www.nederlandsemuziekdagen.nl

Tijdens de Nederlandse Muziekdagen kun je drie dagen lang genieten van muziek van Nederlandse bodem. In het programma zijn drie accenten te ontdekken. Het festival markeert per dag een andere sfeer, met aandacht voor jonge componisten (vrijdag), muziektheater van Spinvis en Willem Breuker (zaterdag) en oude muziek van Ernst Christian Graaf (zondag). NPS zendt alle optredens uit op Radio 4 en de Concertzender.

6 JAZZ/CIRCUS

I Compani: Circus Circus

Nijmegen: LUX. Vrijdag en zaterdag 21.00u, zondag 16.00u. Entree: 12,50 euro. Inl: www.icompani.nl

Jazzensemble I Compani heeft acht filmers aan het werk gezet met de opdracht: maak een film die de sfeer, spanning, opbouw, illusie en timing heeft van een circusact. Enkele componisten uit de groep schrijven er muziek bij. De voorstelling heeft alle ingrediënten van een circusvoorstelling, maar er zal geen clown, acrobaat of wild dier rondlopen op het podium van LUX. Of de filmers hen in beeld brengen is de vraag. Een jazzconcert in de vorm van een circusvoorstelling, inclusief spreekstalmeester. Dat gaat het worden.

7 DANCE

A Night With... Michel de Hey

Utrecht: Winkel van Sinkel. Zaterdag 23.00-05.00u. Entree: 11 euro (vvk), 14 euro (deur). Kaarten: www.fca.nl

Tijdens de bekende ‘A Night With... Michel de Hey’ avonden neemt dj Michel de Hey je mee op een zwerftocht langs de verschillende spectra van de electronische dansmuziek. Na gastoptredens van onder anderen Jay Samuel, Berry van Gardingen en Benny Rodrigues nodigt Michel de Leipziger Matthias Tanzmann (Pokerflat, Moon Harbour) uit voor een extra lang optreden. Verder: Shush! met Juan Barros en de Gentleman’s Irish.