7 redenen om thuis te blijven

Anybody-kwartet

Uitgave van Sanoma Uitgevers, 4,95 euro, of via www.viva.nl te bestellen

„Mag ik van jou van de Dikke buiken Karine?” „Bedoel je de vrouw die had willen weten dat er speciale zwangerschapspiercings zijn?” „Ja, die.” „Nee, die heb ik niet.” „Pestkop!” „Haha. Maar heb jij van Dubbel-D Zara, de vrouw met het alcoholbuikje?” Kwartetten, altijd leuk. Zeker met het Any Body-kwartet van het weekblad Viva. Negen sets van vier speelkaarten met blote lichamen van vrouwen en mannen. Variërend van dikke vrouwen (de categorie ‘XL’) tot mannen met hun armen in de zij (‘Kijk hem’). Het Any Body-kwartet is spin-off van de gelijknamige rubriek in Viva waarvoor fotografe Elisabeth van Dorp al ruim vijftien jaar lang blote mensen portretteert. Altijd zonder hoofd, tegen een neutrale achtergrond en met een kort vraaggesprek. Alleen foto’s zijn misschien wat saai voor een kwartet, dus heeft de redactie citaten geplukt uit de gesprekken. Die verheugen de spelvreugde. Annika, met stevige bovenbenen, probeert ‘uit de buurt van koekjes’ te blijven. En Simone, volslank, grote borsten, moppert: ‘Mijn ontevredenheid, daar kan geen chirurg tegenop.’ (AR)

2 Voetbal

Eredivisie live: NAC-Sparta

RTL 7, 20.30-22.30u.

Nummer dertien van de eredivisie, Sparta, is vanavond te gast tijdens het avondje NAC. De Bredase voetbalploeg staat achtste en heeft sinds veertien oktober niet meer in eigen huis verloren. Wel moet NAC drie basisspelers missen vanwege schorsingen. RTL 7 zendt de wedstrijd live uit met commentaar van Leo Driessen. Johan Derksen en Willem van Hanegem analyseren de wedstrijd vanuit de studio.

3 Film

Charlie's Angels: Full throttle

RTL 5, 20.30-22.25u.

Drie sexy detectives werken onder een mysterieuze opdrachtgever. Zij moeten twee vermiste en erg kostbare ringen opsporen. Deze ringen bevatten belangrijke informatie, die de nieuwe identiteit onthult van alle kroongetuigen uit het land die beschermd worden in het Witness Protection Program. Als enkele van deze getuigen vermoord worden, is het aan de engelen van de anonieme Charlie om de dader te stoppen.

4 Interview

NPS Kunststof: Boudewijn de Groot

Radio 1, 19.00-20.00u.

Zijn nieuwste cd Lage Landen ademt de sfeer van folkmuziek. De lage landen zijn niet het onderwerp, maar eerder de voedingsbodem geweest. Ware inspiratie vond De Groot in de plaat Folk is the New Black van Janis Ian. Hij vertrok zelfs naar haar woonplaats Nashville om de cd op te nemen. Ook verscheen het boek Hoogtevrees in Babylon, met alle teksten die De Groot voor zijn muziek heeft gebruikt.

5 Kaart

De wereld op zijn kop

www.flourish.org/upsidedownmap

De noordpool aan de bovenrand, de zuidpool onderaan. Europa ergens in het midden, de Amerika’s links, Australië rechtsonder in de hoek. Zo zit de wereld in elkaar, zo zie je het overal, zo hoort het. Toch? Nee, die zienswijze is niet meer dan een conventie. In de ruimte is geen boven en onder, geen links of rechts. Hoe wij de wereld zien is ons aangeleerd. Mijn wereldbeeld stond letterlijk op zijn kop toen ik de onderstebovenkaarten bekeek op www.flourish.org/upsidedownmap/. Ik lees er dat ‘noord’ pas een paar eeuwen synoniem is met ‘boven’. Vóór die tijd beeldden cartografen het oosten aan de bovenkant af; vandaar het woord ‘oriëntatie’. Het werkt zondermeer bevreemdend om niet alleen het zuiden aan de bovenrand van de kaart aan te treffen maar ook China, Australië en Indonesië als middelpunt van de wereld te zien. Een kwestie van perspectief: ‘It needn’t be a Eurocentric world’. (CJ)

6 Muziek maken

Hip Hop Hippies

14,95 euro, www.megagadgets.nl

Ze drummen tot ze erbij neervallen, de drie dudes en de chick van de Hip Hop Hippies. Hoewel het viertal eruit ziet als hippies, is de naam niet echt logisch. Hip zijn ze zeker, hop iets minder, maar met hiphop heeft het weinig te maken. Geen raps, MC’s of beatboxen voor deze hippies, ook met alleen een trommel en twee stokjes zijn ze funky. Hippie Chick, Hippie Dude, Cool Dude en Surfer Dude vormen natuurlijk met z’n vieren de band, maar ook afzonderlijk geven ze een aardige show. Maar pas als het viertal samenkomt, wordt het echt groovy. De muziek wordt stereo en de hippies drummen synchroon, dankzij hun communicatie via infrarood. Het is slechts een kwestie van tijd voor de Hip Hop Hippies wereldberoemd worden. De catchy tunes hebben hun weg al gevonden naar YouTube, dus een nummer 1 hit laat vast niet meer lang op zich wachten. (LvdS)

7 Uitspreken

Hoe spreek je het uit?

http://www.oddcast.com/home/demos/tts/frameset.php?frame1=talk

Als je vaak alleen voor de computer zit en toch af en toe graag een praatje maakt, kun je surfen naar Oddcast. Daar zitten voor jou Willem en Saskia klaar die alles zeggen wat je maar wilt, in het Nederlands dan. Als je Frans kiest is er keuze uit zes verschillende stemmen. Met de Text-to-Speech-technologie van Oddcast kun je namelijk geschreven tekst naar gesproken woord laten omzetten. Tik je favoriete oneliner in één van de veertien talen in die het programma beheerst en geef aan door welke man of vrouw je het graag wilt horen uitspreken. Klik vervolgens op ‘Say it!’ Ook leuk is dat je jouw slagzin kunt horen opzeggen door Junwoo uit Korea, Zosia uit Polen of Annika uit Zweden. Jammer genoeg kun je niet ongelimiteerd blijven kletsen, want na een twintigtal keer houden je gesprekspartners en de demoversie het voor bekeken. (EB)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Carola Janssen, Arjen Ribbens en Leoni van de Schraaf