Weer voor de lange termijn

Peter Timofeeff

Klimaatverandering staat morgen centraal tijdens een conferentie in Brussel met veertig Europese weerkundigen. Namens Nederland is Peter Timofeeff van RTL aanwezig. Weerkundigen zijn vooral bezig met de korte termijn, al geldt dat naar eigen zeggen niet voor Timofeeff (56). De conferentie wordt gehouden in het kader van de campagne You Control Climate Change van de Europese Commissie.

Wat is het doel van de bijeenkomst?

„Weerkundigen zijn meteorologen. Zij brengen het weer via de media dagelijks bij de mensen thuis. Op de conferentie spreken voornamelijk klimatologen, die het klimaat op langere termijn onderzoeken. Onder meer de secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie zal, naar ik verwacht, een Al Gore-achtige toespraak houden. Op de conferentie worden de banden tussen klimatologen en meteorologen aangehaald. Weerkundigen spelen namelijk een belangrijke rol in de voorlichting over klimaatverandering. Het zijn uiteindelijk de mensen zelf, door kleine veranderingen in hun dagelijkse gedrag, die wat kunnen doen aan de klimaatverandering. Daar draait de campagne van de Europese Commissie om.”

U bent zelf erg bezig met klimaatverandering. De campagne ‘Nederland leeft met water’ was prominent op tv.

„Toen ik daarmee begon, dachten de meeste mensen: ‘waar heeft hij het over’. Je merkt nu echter dat velen zich bewust worden van de problemen. Tijdens de uitzendingen probeer ik klimaatverandering onder de aandacht te brengen. Ook verschijn ik soms in andere programma’s van RTL om over het onderwerp te praten. Verder geef ik door het hele land lezingen over klimaatverandering.”

Gaat u nog een idool ontmoeten in Brussel?

„Nee, dat niet. Ik laat het allemaal een beetje op me afkomen. Ik ga in ieder geval veel luisteren naar en praten met collega’s – kennis updaten.”

Meer informatie over de campagne You Control Climate Change via www.climatechange.eu.com

    • Brian van der Bol