Wat doen de kinderen

Uit: Gekke Buren van Ingrid en Dieter Schubert

Voorlezen

Het weekend van 17 en 18 februari staat in het teken van Boekids, het literair jeugdfestival in Den Haag. Op zaterdag is de feestelijke start van het festival met literatuur, muziek en theater, waarbij Hakim, bekend van Sesamstraat en jeugdtheater, als gastheer optreedt. Hij heeft zijn favorieten uitgenodigd: o.a. Mies Bouhuys, de Nederlands kampioen beatbox Nabil en Peer & de Pareas die vrolijke muziek combineren met beeld en verhaal.

Zondag 18 februari zijn er schrijversoptredens (o.a. Jacques Vriens, Sieb Posthuma, Francine Oomen), workshops, filmpjes en muziek. Bas Haring, schrijver en filosoof, bekend van televisieprogramma Stof, gaat filosoferen samen met kinderen. Broer en zus Philip & Yvonne Kroonenberg gaan muziek maken en de Schuberts (Monkie) en Jet Boeke (Dikkie Dik) maken gebruik van groot geprojecteerde illustraties als achtergrond voor hun voorstelling.

Ook is er een editie van het Literair Jeugdfestival Boekids in Suriname, waarbij kinderen gevraagd wordt een mooi kinderboek mee te nemen voor een kind in Suriname. En Boekhandel Paagman geeft iedereen die bij de stand op het festival een boek koopt voor een kind in Suriname, een gratis exemplaar erbij.

Literair Jeugdfestival Boekids za 17 febr 19u en zo18 febr 13u in Theater a/h Spui en het Filmhuis, Spui 187, Den Haag. Res 070-346 5272, kassa@theateraanhetspui.nl of Haags Uitburo 0900 82 82 999. Inl www.boekids.nl

Het water tegenhouden

In de voorjaarsvakantie is er bijna iedere dag een speciale kinderrondleiding bij de Maeslantkering in Hoek van Holland. Er wordt uitgelegd hoe ervoor gezorgd wordt dat Zuid-Holland niet overstroomt en hoe de indrukwekkende Maeslantkering precies werkt. Daarna is er een bezoek aan het buitenterrein van de Maeslantkering en de rondleiding wordt afgesloten met proefjes.

Instaprondleidingen op 17, 18, 19, 21, 23, 24, 25, 26, 28 febr en op 2, 3 en 4 maart om 13u30 en reguliere rondleidingen om 11u30 en 15u op 17, 18, 24, 25 febr en 3 en 4 maart in het Keringhuis (naast de Maeslandkering),Nieuw Oranjekanaal 139, Hoek van Holland. Kosten € 3,50 volw en € 1,65 per kind. Res 0174-511222 en inl www.keringhuis.nl

Hun kamer opruimen

Science center NEMO in Amsterdam organiseert in de vakantie elke dag activiteiten met theatershows, demonstraties en workshops. Ook is de expositie Teen Facts te zien, die een verklaring geeft over de puberteit. Want wat gebeurt er als je zoent? Waarom denk je zo vaak aan seks en waarom ruim je je kamer niet op? Op de expositie ontdekken kinderen door te experimenteren de wetenschap achter de puberteit (er is zelfs een peepshow (12+).

Van 17 febr t/m 4 maart in NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam van 10-17u. Vanaf 6 jaar. Activiteiten gratis met entreekaartje (€11,50 voor iedereen van 4 jaar en ouder). Inl www.e-NEMO.nl 020 5313233

Met botten puzzelen

In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam zijn de skeletten van een olifant, giraffe en een potvis bekijken en van 20 t/m 23 februari kunnen kinderen in een workshop ook hun eigen 3-D dinosaurus (geraamte) botje bij botje als een puzzel in elkaar zetten. Na afloop kunnen ze hun eigen model mee naar huis nemen. De workshop is een samenwerking met de naastgelegen Kunsthal.

Daar is nog tot en met 4 maart de expositie Dinosaurussen! Betreden op eigen risico’ te zien. De familietentoonstelling neemt bezoekers mee op expeditie naar een wereld van 65 miljoen tot 220 miljoen jaar geleden, toen er levensgrote dinosaurussen leefden. In de Kunsthal zijn levensgrote bewegende dinosaurussen te zien!

Kinderen kunnen ook zelf aan de slag met het dino-paspoort (een soort speurtocht), maken kennis met de dinomachine (om nieuwe dino-namen te maken) en kunnen in een grote zandbak zelf een skelet op graven.

Van 20 t/m 23 febr voor kinderen van 6 t/m 12 jaar om 13u en 15u in Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345 (Museumpark), res verplicht 010-4364222 en Dinosaurussen! Betreden op eigen risico t/m 4 maart in de Kunsthal. Inl www.nmr.nl en www.kunsthal.nl/dino

Mobiele maken

Ooit een kleine salamander uit zijn tekening zien klimmen? In het werk Reptielen van M.C. Escher gaat het beestje weer braaf terug naar zijn platte stille zelf, maar misschien vindt zo’n kleine salamander het veel leuker door de lucht van een kamer te zweven.

In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen in het Haagse Paleis hun eigen Salamander Mobiele maken.

Workshops op zo 18 en 25 febr en 4 maart, wo 22 febr en 1 maart van 13u30-16u30. Ook zijn er speurtochten en kleurplaten bij Escher in het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag. Inl 070-4277730 en www.escherinhetpaleis.nl. Open ma t/m zo 11-17u.

Haargel maken

Haargel bestaat voor 80% uit water. Dat kunnen kinderen zelf ontdekken door in de voorjaarsvakantie hun eigen haargel te komen maken in het Nederlands Watermuseum in Arnhem. Ze voegen aan water hun eigen geur, kleur en glitters toe. Het is een inloopactiviteit, dus inschrijven is niet nodig. De activiteit duurt ongeveer 20 minuten. Het Nederlands Watermuseum is een interactief doe-museum en laat aspecten van duurzaam zoetwaterbeheer en watergebruik zien.

Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in het Nederlands Watermuseum, Arnhem van 17 febr t/m 4 maart

tussen 10u30-16u. Inl www.watermuseum.nl.