Verdachte achter treinbommen: ‘Madrid is een les voor Europa’

Onder grote belangstelling van de internationale pers en onder uitgebreide veiligheidsmaatregelen is vanochtend het proces begonnen tegen de 29 verdachten van de bomaanslagen gepleegd op vier treinen op de 11de maart 2004 in Madrid.

In het speciale, volgepakte rechtbankgebouw in het stadspark Casa de Campo in Madrid werd het spits afgebeten met het verhoor van Rabei Osman el Sayed, bijgenaamd Mohammed de Egyptenaar, die door het openbaar ministerie wordt beschouwd als een van organisatoren van de treinaanslagen waarbij 191 mensen om het leven kwamen.

Behalve Osman el Sayed waren nog zeventien andere verdachten aanwezig in een glazen kooi in de rechtszaal. Rabei Osman el Sayed zei dat hij op geen vraag antwoord zal geven, noch van het openbaar ministerie, noch van zijn eigen advocaat.

Uit de vragenlijst die een van de officieren van justitie gedurende een half uur voorlas, valt echter op te maken dat het openbaar ministerie ‘Mohammed de Egyptenaar’ ziet als een inspirator en een centrale contactpersoon. Hij zou in verschillende Europese landen actief zijn geweest bij de werving van jihadstrijders en kandidaten voor het plegen van zelfmoordaanslagen. Voor de onderlinge communicatie zou intensief gebruik zijn gemaakt van e-mail en internet.

Osman el Sayed werd in juni 2004 door de Italiaanse politie gearresteerd. In een door de Italiaanse politie afgeluisterd telefoongesprek zei hij dat het idee van de treinaanslagen van hem afkomstig was en dat de zeven daders die zichzelf opbliezen martelaren en zijn broeders waren. „Madrid is een les voor Europa’’, zo zou de verdachte later verklaard hebben tegen een kamergenoot.

Rabei Osman el Sayed, tegen wie meer dan 38.000 jaar celstraf wordt geëist wegens 191 moorden en wegens deelname aan een gewapende bende, heeft volgens justitie eerder samengewerkt met de geheime dienst van Egypte. Hij verbleef langere tijd in Spanje en Italië en was tevens actief in Duitsland, België en Frankrijk. Hij zou bijeenkomsten hebben georganiseerd waarin met boeken, video’s en cassettes een gewapende jihad in Europa werd gepropageerd.

    • Steven Adolf