Valentijnsrevolutie

Dat was goede timing van het Amsterdamse Gerechtshof: de peepshows fiscaal als podiumkunst erkennen op het moment dat er een betuttelend regime aan de macht komt, dat haar onderdanen beschouwt als onverantwoordelijke kinderen. Als het aan Balkenende IV ligt, krijgen ouders verplichte opvoedcursussen, laat de overheid vrouwen wel tien keer nadenken voordat ze tot abortus overgaan en komen er overal borden: ‘Für Rauchers Verboten!’.

Achter dit behulpzaam aan de hand nemen van burgers gaan twee nogal onaangename houdingen schuil: een groot wantrouwen in ons vermogen om zelf richting te geven aan ons leven, en de rotsvaste overtuiging dat Vader Staat als enige weet wat goed is voor ons.

Oké, ik overdrijf. Er is één gebied waar nog keuzevrijheid geldt. Ambtenaren van de burgerlijke stand mogen helemaal zélf bepalen of ze wel of geen homohuwelijken inzegenen.

De verheffing van peepshow tot podiumkunst lijkt mij het eerste ludieke briesje van een revolutiestormwind van burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat de rechters beginnen met blazen stemt hoopvol. Die beroepsgroep behoort tot de machtigste van ons land: een clubje oude wijzen, dat ongetwijfeld zelf op pad is gegaan op de Wallen en zag wat ik al langer wist, dat peepshowdanseressen de essentie van podiumkunst vertegenwoordigen. Ze bedrijven de meest extreme, gecondenseerde vorm van toneel, het spel van verleiden, behagen en tot contemplatie stemmen, tegen een toegangsprijs.

Goede timing van de rechtbank: vlak voor Valentijnsdag. Zelf bracht ik deze door in België, waar ik met vijf andere schrijvers twee weken lang seksscènes voordraag op de podia van Dilbeek tot Tongeren. De Belgen begrijpen het beter: seks ís hoge kunst. En geen kroeg waar niet, ondanks het rookverbod, woest wordt gepaft.

Binnenkort is in België een massale trouwpartij onder leiding van een zwarte ambtenaar, als protest tegen het feit dat één stel hem weigerde. Ik stel voor een homotrouwpartij te houden, als volgende stap in de revolutie tegen het betuttelkabinet. Laten we moed houden. De rechterlijke macht staat alvast aan onze kant.

Christiaan Weijts

Auteur van het boek Art. 285b.

Rectificatie / Gerectificeerd

In de column van Christiaan Weijts getiteld Valentijnsrevolutie (pagina 18, 15 februari) staat „Für Rauchers Verboten”. Het meervoud van Raucher is Raucher, en niet Rauchers .

    • Christiaan Weijts