Tv als snoepwinkel voor de latere liefde

Bent U 55-plus en op zoek naar de liefde?

Het KRO-programma Boer zoekt vrouw heeft er een kloon bij. Man bijt Hond is op de datingtoer.

Bah nee, denkt u. De publieke televisie date zich te pletter. Kwam de TROS niet met Schoondochter gezocht en Z@pp met Love match – juf zoekt partner?

Klopt, maar de NCRV doet aan daten met een knipoog. Creatief, afwisselend en humoristisch zonder de deelnemers voor aap te zetten. Dat komt zo: de negen 55-plussers weten heel goed wat ze willen. Voor hen geldt: hoe ouder, hoe eigenwijzer. Zoekt spirituele Anna „een seksueel actieve man”, hoeft theatrale Carla „juist niet meer achterna gezeten te worden door het hele huis”.

Daten met 55-plussers. Dat is: „Ik zoek een colbert en een coltrui.” Maar ook: „ik wil waardigheid, medeleven en getuige zijn.” Het kan de kijker moeilijk zijn ontgaan: de televisie vierde het Valentijnsfeest. Dus liet het NOS Journaal Italiaanse lesbiennes vechten voor meer rechten, was RTL Boulevard bij de Valentijnslunch op Buckingham Palace en presenteerde het filmprogramma cinema.nl de mooiste zoenscènes met, bleh afgezaagd, Kim Basinger in 9½ weeks. Hoogtepunt van de Valentijnspret was de Man bijt Hond Valentijnspecial, aftrap van de datingrubriek. Inclusief stretched limo en greenroom, bruine babbelbar en ontluikende liefde. Vergissen wij ons of heeft homo Gijs zijn vlam al te pakken?

Nieuwe liefde op latere leeftijd is op tv aan de orde van de dag. Maandag ging het er al over, in een afgeraffeld item van Max & Martine. Fimke en Annie waren gescheiden na 46 en 37 jaar huwelijk. De een had geleefd in een „lta-relatie”, living together alone, de ander had het gevoel dat ze „op drijfzand” liep. Maar net toen de dames wilden vertellen over de intimiteit die ze nu gevonden hadden, kapte Martine van Os het gesprek af. „Mocht het bij u gaan borrelen, kijk dan op onze site.”

Nee, dan deed de katholieke gespreksleider Wilfred Kemp dat in Soeterbeeck veel beter. Alle ruimte kreeg Ineke om te vertellen over haar Heinz. Die had ze na de dood van haar man ontmoet via een relatiebureau. Ze hadden afgesproken bij een hotel, koffie gedronken, een glaasje genuttigd en toen een goed gesprek gehad. „Hij voelde direct als een kameraad.”

Tussendoor kwam de kijker nog allerlei interessants te weten via relatietherapeute Carolien Rootvoets. Dat oudere mannen eerder op zoek gaan dan vrouwen. „Ze verzorgen zich slechter.” Dat de nieuwe relatie vaak stukloopt op kritiek van kinderen. „Die zitten met een loyaliteitsconflict.” En dat relaties van ouderen die eerst latten en langzaam levens en rituelen mixen, de meeste kans van slagen hebben. Daarna worden ze samen oud en gelukkig. „De verwachtingen zijn realistischer dan als je jong bent.” Alleen kunnen collega-ouderen flink jaloers zijn. Voor je het weet, pesten die je het bejaardentehuis uit.

Zover is het bij Man bijt hond nog niet. Terwijl het publiek mocht snelsjansen, kozen de kandidaten hun eerste dates. Met zelfbedachte praktijkopdrachten.

Piet, al 50 jaar een man alleen, zette zijn dames aan het strijken en sprak ze met ‘u’ aan. Marianne liet de mannen besnuffelen door haar honden. En 61-jarige Henk, de knapste van het stel, probeerde zijn vrouwenlegioen uit met zoenen. Op de wang, dat wel..

Zegt een vrouw tegen Henk: „Je ziet er goed uit.” Reageert Henk: „Ik ben niet bespoten met botox.” Antwoordt de vrouw: „En je gebit zit ook nog vast.”

Of het wat wordt tussen hen, is nog afwachten. Zo niet, dan is er nog niks verloren: „Het is hier net een snoepwinkel.”

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen

    • Wubby Luyendijk