Trots op ‘onze’ Albayrak

„Tweede Turkse minister in de EU”, kopt de grootste Turkse krant, Sabah , vandaag op de voorpagina. Naast de minister van Onderwijs in Zweden is de beoogde staatssecretaris Nenahat Albayrak de tweede Europese bewindspersoon van Turkse komaf. Ook Hürriyet en Zaman melden de benoeming van ‘onze’ Albayrak op de voorpagina.

De Spaanse krant El País besteedt vandaag een groot artikel over de „komst van migranten” Albayrak en Ahmed Aboutaleb in de regering. Aboutaleb, van Marokkaanse afkomst, is beoogd staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

„Wij zijn allen trots op Nebahat,” zegt de Turkse journalist Ilhan Karacay, correspondent van de krant Dünya. Ook hij zal het heuglijke nieuws groot brengen. „Zij is jarenlang een bron van trots voor Turken in Nederland”, zegt Karacay. Sevki Demirci van de islamitische krant Zaman. noemt Albayrak „een rolmodel voor al onze dochters”. Demirci: „Die zien in haar dat ze ook ver kunnen komen als ze maar hard werken.”

De Turkse gemeenschap heeft geen politieke verwachtingen van Albayrak, zegt Karacay. „Nebahat is niet alleen van ons, zij is van het hele Nederlandse volk.”

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Trots op ‘onze’ Albayrak (15 februari, pagina 3) wordt de journalist Sevki Demirci genoemd. Hij heet Sevki Demircan.