Toekijken voor 2 euro

Peepshow is een mechanisch uitgevoerde voorstelling.

Pas bij Meisje 3 komt de spanning in de show.

Prostituees achter het raam op de Ruysdaelkade in Amsterdam. Foto Maurice Boyer Prostituees in peeskamer op de Amsterdamse Wallen Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer Boyer, Maurice

Reeds na twee minuut heeft het Aziatische meisje zich geheel ontkleed, en na vier minuten wordt ze al afgelost. In een ronde kamer, omringd door twaalf raampjes, ligt de actrice op een draaischijf. Haar slippers staan bij de deur, op het randje ligt een pakje zakdoeken. Voor een euro per minuut mag ik toekijken.

Meisje 1 is de openingsact van de peepshow in het Amsterdamse Sex Palace. Voor de lunchvoorstelling heeft het theater niet de beste krachten ingezet. Meisjes 1 en 2 weten na enkele minuten al niets nieuws meer te bedenken. Pas bij Meisje 3 komt de spanning in de voorstelling. Ze is de jongste en de mooiste, enkele tragische strepen in haar gezicht detoneren met haar jeugd. Ze steekt uitdagend haar tong uit, draait met haar vrouwelijkheid vlak voor het raampje, en maakt contact met de toeschouwer achter glas: „Als je me privé wilt ontmoeten, ik ben nummer 3.”

Het reguliere toneel flirt al langer met de seksindustrie, met voorstellingen als 06 en Het Toneelbordeel. Eind deze maand is in de schouwburgen Nachtschade te zien, een ballet voor professionele striptease-danseressen. Nu de peepshow als toneelvorm is erkend, is het tijd om terug te flirten. En waarom niet; een klucht is er om te lachen, een tragedie om te huilen, en een seksshow om op te winden. De middelen zijn vergelijkbaar.

Kwalitatief is er wel verschil. De bewegingen worden vrij mechanisch uitgevoerd, en hebben een beperkt repertoire. Afgezien van Meisje 3 doen de actrices nauwelijks moeite om andere emoties dan verveling en walging te spelen. Het besef naar ogenschijnlijk beschadigde vrouwen te kijken geeft de voorstelling wel een extra lading.

Toneel

Peepshow Sex Palace.

    • Wilfred Takken