Televisie Overige films

De zwarte meteoor (Guido Pieters, 2000, Ned.). Het voormalige succesduo Van Heijningen-Pieters keert met deze film terug naar de oude traditie van aardige, conventionele Nederlandse speelfilms. In 1958 werd de onaanzienlijke Almelose voetbalclub Heracles verrassend kampioen van de tweede divisie B, vooral dankzij het optreden van de eerste zwarte profvoetballer in Nederland, de Zuid-Afrikaan Steve ‘Kalamazoo’ Mokone. Voor de 15-jarige Felix opent de kosmopolitische jazz- en rockliefhebber Mokone een venster op de wereld van gevoelens en gedachten buiten Almelo. Gebaseerd op het gelijknamige non-fictieboek van sportjournalist Tom Egbers. Ned.3, 20.25-22.30u.

The Arrival (David Twohy, 1996, Mexico/VS). Verdienstelijkesciencefiction-paranoiathriller. Geobsedeerde wetenschapper Charlie Sheen onderneemt op eigen houtje speurtocht naar doofpotaffaire rond op mensen lijkende buitenaardse wezens. Inclusief ecologische verantwoorde les over het broeikaseffect. Veronica, 21.30-23.40u.

15 Minutes (John Herzfeld, 2001, VS/Dld). Krampachtige mediasatire trakteert op misdaad, mediakritiek, Robert De Niro op de automatische piloot en lekkerbekkende oneliners en zoekt ondertussen een zondebok voor het vele geweld in de wereld. Net5, 22.15-0.30u., onderbroken door reclame.

Black Sunday (John Frankenheimer, 1977, VS). Openhartige politieke thriller met rampenfilmsausje werd door Frankenheimer bijna als een documentaire gedraaid. Israëlische veiligheidsagent Robert Shaw moet voorkomen dat Palestijnse Zwarte September-beweging met hulp van Vietnamveteraan Bruce Dern een voor een rugbyfinale volgestroomd stadion opblaast. In zijn productiejaar was deze bloedspannende thriller boud in zijn speculatieve premisse. Nu kijken we er met ander ogen naar. BBC1, 0.35-2.55u.