Taaldrama

Fris maar verzorgd taalgebruik is een concurrentievoordeel voor een kwaliteitskrant op tabloidformaat. Het was dan ook even schrikken om de kop boven het bericht te lezen over de drie Oostenrijkse meisjes die zeven jaar in een kelder opgesloten hebben gezeten: `Kelderdrama` (nrc.next, 13 februari). Een speurtocht door het NRC-archief levert meer dramatisch materiaal op: paardendrama, zedendrama, WAO-drama, relatiedrama, familiedrama, Beslan-drama. U staat gelukkig niet alleen: Het Parool (15 januari) bestempelt de perikelen met nieuwbouw in Bos en Lommer als `betondrama`, het RTL-nieuws noemt de verdrinkingsdood van twee jeugdspelers van Juventus (16 december) een `clubdrama`.Het Nederlands was volgens de Van Dale al uitgerust met negen soorten drama, laten we hopen dat bij een uitbreiding van de lijst ` taaldrama` niet ontbreekt.

    • David Röling
    • Lucas Wenniger