Svindal wint weer goud bij WK skiën

De Noorse skiër Aksel Lund Svindal (24) heeft gisteren in Åre de wereldtitel op de reuzenslalom veroverd. Svindal kwam in twee manches tot een tijd van 2.19,64. Hij werd op het podium geflankeerd door twee Zwitsers: Daniel Albrecht, leider na de eerste run, pakte zilver, Didier Cuche het brons. Svindal veroverde eerder goud op de afdaling.

Na de eerste manche stond Svindal nog vierde, achter Albrecht, de Canadees Borque en de Zwitser Berthod. Door een snelle tweede afdaling had de Noor een goed gevoel over zijn medaillekansen. Vervolgens beten de skiërs die na hem kwamen zich stuk op de tijd van Svindal.

Na de gouden medaille op de afdaling, als eerste Noor in de geschiedenis van de WK skiën, was de druk op Svindal afgenomen. „Het eerste goud betekende veel voor me, maar deze is me net zoveel waard. Misschien zelfs wel meer, omdat de reuzenslalom mijn discipline is. Daarop wilde ik echt schitteren”, aldus de Noor.

De tweede plaats van Albrecht, eerder winnaar van de supercombinatie, was geen verrassing. De bronzen medaille voor veteraan Cuche was dat wel. De Zwitser, die al veertien jaar professioneel skiër is, stond maar één keer eerder bij een groot evenement op het podium. Bij de Olympische Spelen van Nagano in 1998 won hij zilver op de Super-G.

De prestaties van de Oostenrijkse skiploeg vielen tegen. De Oostenrijkse mannen wisten de gouden medaille van landgenote Nicole Hosp, dinsdag op de reuzenslalom, geen vervolg te geven. Benjamin Reich, de olympisch kampioen op de reuzenslalom, viel uit en voormalig wereld- en olympisch kampioen Hermann Maier was de beste Oostenrijker op de 21ste plaats. Het is bijna tachtig jaar geleden dat de Oostenrijkers zo slecht presteerden op de reuzenslalom bij een WK. „Soms heb je van die dagen dat het niet lukt”, zei Raich.

Twee zilveren medailles, dat is tot nu toe de schrale oogst van de Oostenrijkse mannen bij de WK, voor Franz Strobl (Super-G) en Raich (supercombinatie).

De Oostenrijkers hebben zaterdag op de slalom nog één kans om een wereldtitel te winnen op de piste in Zweden. (ANP)