Servische parlement wijst plan Kosovo af

Het Servische parlement heeft gisteren het voorstel van VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari voor de toekomst van Kosovo afgewezen. 225 leden stemden voor een resolutie, vijftien tegen; drie onthielden zich van stemming.

In de resolutie staat dat Ahtisaari’s voorstel „op illegale wijze de basis legt voor de vorming van een nieuwe onafhankelijke staat op het grondgebied van Servië”. Het voorstel „schendt de basisprincipes van het internationale recht, door de territoriale integriteit en de staatssoevereiniteit van Servië niet te respecteren”.

Tegen de resolutie stemden de parlementariërs van de Liberaal-Democratische Partij (LDP), de enige partij in Servië die voor erkenning van een onafhankelijk Kosovo is. LDP-leider Cedomir Jovanovic zei gisteren dat Ahtisaari's voorstel „het werkelijke leven vertegenwoordigt”, omdat Servië sinds de Kosovo-oorlog van 1999 geen recht meer heeft op het bestuur over Kosovo. De resolutie tegen het voorstel komt volgens Jovanovic neer op een voorzetting van het beleid van Slobodan Miloševic in de jaren negentig. De resolutie doet volgens hem „teniet wat er in Servië sinds de democratische veranderingen in oktober 2000 [toen Miloševic ten val kwam, red.] is bereikt”. „We willen geen deel uitmaken van een waardenstelsel dat verantwoordelijkheid schuwt en zijn kop in het zand steekt”, aldus Jovanovic.

Tegen de resolutie stemde ook een parlementariër die de Albanese minderheid in het zuiden van Servië vertegenwoordigt, Riza Halimi. Hij zei dat het vorstel van Ahtisaari moet worden besproken in plaats van verworpen. „Het is de eerste keer dat er een document op tafel ligt waarin wordt geprobeerd een ernstig probleem op te lossen,” aldus Halimi.

In Kosovo is gisteren de commandant van de VN-politie, de Brit Stephen Curtis, afgetreden. Hij trekt de consequenties uit de gebeurtenissen van zaterdag, toen de politie en demonstranten vier uur strijd leverden in het centrum van Priština. Daarbij vielen twee doden en tientallen geworden. De betogers eisten onmiddellijke en volledige onafhankelijkheid voor Kosovo. Eerder deze week trad de Kosovaarse minister van Binnenlandse Zaken al af. (VIP, AP)