Sándor Márai

Na het prachtige toneelstuk Gloed, naar de gelijknamige roman van de Hongaarse schrijver Sándor Márai, brengt regisseur en bewerker Ursul de Geer het boek Kentering van een huwelijk als theatervoorstelling. Opnieuw is het een waardevol initiatief.

Kentering is een pessimistisch stuk. Hoofdrolspeler Huub Stapel vertolkt een oudere man die vastloopt in het huwelijk. Tegenspeelster Will van Kralingen probeert ten koste van alles haar echtgenoot te behagen en het huwelijk te redden. Maar er is een derde speler in het spel: de jongere Judit, een fraaie rol van Saskia Temmink. Op de achtergrond zien we de wereld veranderen: van het oude decadente Europa, naar de oorlogsjaren en het naoorlogse communistische regime.

In het toneelbeeld van André Joosten overheersen cafétafels als verloren eilanden. De ‘kentering’ uit de titel heeft niet zozeer met de liefde van een oudere man voor een jongere vrouw te maken. De werkelijke aanleiding voor de huwelijksbreuk is de onmogelijkheid de bestendigheid van het getrouwd zijn vol te houden. De innerlijke eenzaamheid van de mens en zijn ervaring van een huwelijk als ‘schrikbewind’ zorgt voor een voorstelling die uitzichtloosheid als een tragedie brengt.

Huub Stapel, Will van Kralingen en Saskia Temmink zijn sterk in de weergave van deze driehoeksverhouding. Dankzij hun spel biedt Kentering van een huwelijk toch troost. De toeschouwer beseft dat er ondanks alles toch liefde bestaat. Van Kralingen weet prachtig met een simpel gebaar de man aan zich te binden, die vervolgens wegvlucht.

Tournee t/m 5 juni. Inl www.impresariaatwallis.nl