Rel om brieven vader Anne Frank

De Anne Frank Stichting en een gerespecteerd Amerikaans joods onderzoeksinstituut hebben onenigheid over de gisteren gepresenteerde correspondentie van Otto Frank. De New Yorkse organisatie Yivo stelt dat nu voor het eerst bekend is dat de vader van Anne Frank met zijn familie naar de Verenigde Staten of Cuba wilde emigreren.

„Dat is allang bekend”, zegt Teresien da Silva, hoofd van de afdeling ‘collecties’ van de Anne Frank Stichting. Ze was aanwezig bij de bekendmaking waarvoor wereldwijd belangstelling was. „Als iemand beweert dat dit nieuw is, zou ik eerst heel goed bronnenonderzoek doen.” Volgens Da Silva heeft haar Anne Frank Stichting een brief uit december 1941 in bezit waaruit Franks pogingen al blijken. Het Anne Frank Huis valt onder de stichting.

Volgens Yivo-woordvoerder Cathy Callegari geeft de Nederlandse organisatie tegenstrijdige geluiden af. „Toen wij drie weken geleden bekendmaakten dat we de correspondentie hadden gevonden, zeiden ze anders nog van niets te weten.” Hoogleraar holocaust-studies van New York University, David Engel, heeft de collectie bestudeerd. Hij zegt dat de reactie van de Nederlandse stichting niet meer is dan frustratie „omdat wij in New York de primeur hebben”.

De Anne Frank Stichting heeft na de bekendmaking op 25 januari om inzage gevraagd, maar niet gekregen. Sinds gisteren zijn tachtig pagina’s aan in het Engels handgeschreven brieven, getypte verzoeken, overheidsdocumenten en telegrammen voor iedereen in New York in te zien.

Uit de documenten blijkt dat Otto Frank vanaf 30 april 1941, bijna een jaar na de Duitse invasie in Nederland, pogingen heeft gedaan immigratievisa voor zijn familie te krijgen.

De Amerikaanse immigratieregels werden strenger en de familie kreeg geen visa. In december werd alleen aan Otto Frank een Cubaans toeristenvisum toegekend. Het is onbekend of Frank dit document ontvangen heeft. Frank stierf in 1980 in Zwitserland. Zijn echtgenote en dochters kwamen om in concentratiekampen.

Lees verder over de collectie op yivoinstitute.org.

    • Freek Staps