Referendum in Ecuador over nieuwe grondwet

De nieuwe president van Ecuador, de linkse Rafael Correa, heeft dinsdag een grote politieke overwinning behaald, toen het Congres instemde met een referendum over herziening van de grondwet. Het referendum zal naar verwachting op 15 april worden gehouden.

Volgens Correa is een nieuwe grondwet nodig om de macht van de traditionele politieke partijen, die de afgelopen tien jaar drie presidenten naar huis hebben gestuurd, te beperken. Het was een belangrijk onderwerp in zijn verkiezingscampagne, waarin hij een ‘revolutie van burgers’ tegen de gevestigde orde beloofde.

Correa, die pas een maand in functie is, stelt de politieke partijen verantwoordelijk voor veel van de problemen van het arme en politiek instabiele Zuid-Amerikaanse land. „Het gevecht begint nu pas”, zei hij in een verklaring. Hij riep zijn landgenoten op bij het referendum „hun rol in de geschiedenis te vervullen, en via de stembus de politieke maffia’s te verpletteren”.

Correa’s partij is niet vertegenwoordigd in het Congres, maar na wekenlange onderhandelingen is het de president toch gelukt een meerderheid achter zijn plan voor een referendum te krijgen. Critici zeggen dat hij het Congres heeft overgehaald zichzelf buitenspel te zetten. Het referendum zou illegaal zijn, omdat de huidige grondwet bepaalt dat constitutionele wijzigingen de verantwoordelijkheid zijn van het Congres. Correa, een bewonderaar van zijn Venezolaanse collega Chávez, noemde het Congres „een riool van corruptie”.

Het referendum is pas een eerste stap in de hervormingsplannen van Correa. Als de kiezers zich uitspreken vóór de instelling van een Grondwetgevende Vergadering, krijgt dat nieuwe orgaan van 130 burgers en parlementariërs naar verwachting 180 dagen de tijd om een nieuwe constitutie op te stellen.

Uit protest waren dinsdag de meeste leden van de oppositie weggelopen, omdat het plan van Correa onwettig zou zijn. Van de honderd Congresleden stemden er 57 voor het referendum – leden van de linkse, de centrum-linkse en de populistische partij. Er was slechts één tegenstem.

Terwijl het Congres bijeen was demonstreerden buiten bijna duizend voorstanders van het referendum. Vorige maand hadden honderden aanhangers van Correa het gebouw bestormd, om het Congres te dwingen over het referendum te stemmen. (Reuters, AP)