PvdA-fractie kiest Tichelaar als voorzitter

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft gisteren Jacques Tichelaar gekozen als fractievoorzitter. Hij volgt Wouter Bos op, die vicepremier en minister van Financiën wordt.

Ook de fractieleden Aleid Wolfsen en Hans Spekman waren gisteren kandidaat bij de verkiezing. Naar verluidt was de overwinning van Tichelaar nipt. Ook Wolfsen, die zijn kandidatuur aanvankelijk geheim hield, behaalde veel stemmen.

Tichelaar kondigde na afloop aan dat hij het nieuwe kabinet „dualistisch” tegemoet zal treden. De komende vier jaar wil de Fries „de grenzen van het regeerakkoord gaan opzoeken”, zei hij na afloop van zijn verkiezing. Tichelaar was tijdens de onderhandelingen over het regeerakkoord de secondant van Bos. Hij zit sinds 2002 in de Kamer.

Tichelaar zal een relatief onervaren fractie gaan leiden. De fractieleden Bos en Koenders worden minister, en de collega’s Albayrak, Bussemaker, Dijksma en Timmermans worden staatssecretaris. Slechts twee van hun vervangers, Arib en Van Dijken, hebben parlementaire ervaring.

Het CDA moet nog een fractievoorzitter kiezen. Kandidaten konden zich tot vanmiddag melden of voorgedragen worden door de fractie. Volgende week woensdag of donderdag, afhankelijk van de dag dat het nieuwe kabinet daadwerkelijk geïnstalleerd zal worden, zal de fractie een nieuwe leider kiezen.

De huidige staatssecretaris Pieter van Geel is de meest waarschijnlijke opvolger van Maxime Verhagen, die naar het kabinet vertrekt. Twee andere potentiële kandidaten (Sybrand van Haersma Buma en Liesbeth Spies) overwogen af te zien van een kandidatuur als zou blijken dat Van Geel voldoende steun heeft van een meerderheid van de fractie.

Bij de ChristenUnie zou de fractie vanmiddag Arie Slob aanwijzen als fractievoorzitter. Slob is de enige kandidaat voor die post. Hij is na het vertrek van André Rouvoet en Tineke Huizinga-Heringa naar het kabinet het enige fractielid met parlementaire ervaring.