Prijs voor de onhandigste telefoon

samsungx830.pngSamsung mag dan op 3GSM een Award gewonnen hebben met de D900 telefoon, dat wil nog niet zeggen dat alle modellen van dat merk in de prijzen vallen. Hoewel: het Hebben-team roept bij deze de Samsung X830 uit tot onhandigste gsm van dit moment.
De X830 heeft 1 GB intern geheugen en is een echte muziektelefoon volgens Samsung. En omdat het handzame formaat (een uit de kluiten gewassen aansteker) op papier een prima indruk maakt, vragen we het apparaat ter test aan.
De X830 klapt met een draaibeweging open. De bovenste helft scharniert alleen naar links. Navigeren gaat met de draaischijf - lijkt een beetje op een iPod-wiel. Dat ziet er op de foto handig uit. Helaas werkt die schijf alleen als het apparaat is opengeklapt. En dan ook niet consequent, want tijdens het navigeren door de menu’s ben je vaak aangewezen op de menuknoppen op de onderste helft van de X830.
Om dit opvallend vierkante toestel - het heeft iets weg van een sjiek pakje kauwgum - compact te houden, zitten er maar twee numerieke toetsen naast elkaar. Da’s lastig, als je weet dat de rest van wereld nummers kiest en sms’jes verstuurt met 1-2-3, 4-5-6 en 7-8-9 naast elkaar. Het doet een beetje denken aan die eigenwijze Nokia Lipstick-telefoons met navispinner (met de 7280 en 7380 moet je sms-jes versturen zonder toetsen). nokia_lipstick

Bij de X830 zit de aansluiting voor een koptelefoon aan de zijkant. Dat maakt het apparaat onnodig veel breder. De verbinding met de pc (om muziek te synchroniseren) gebruikt dezelfde stekker, maar jammer genoeg wordt de X830 niet opgeladen als ie aan de usb-poort is aangesloten. Wel handig is dat Windows Media Player het toestel meteen herkent en geen nieuwe drivers hoeft te installeren om muziek te synchroniseren.

Nog één designmissertje dan, om het af te leren. De foto-lens zit precies op de plek waar je het toestel vasthoudt. Er is waarschijnlijk maandenlang gesleuteld aan het ontwerp om nèt die plek te vinden waar vingers gegarandeerd in de weg zitten. Een sneltoets voor de fotofunctie is daarbij over het oog gezien, net als een sneltoets voor de muziekfunctie. En dat is voor een music phone als deze een bizar gemis.

De X830 is zonder abonnement voor zo’n 275 euro te koop, maar het kan geen kwaad om even door te sparen tot die awardwinning D900 in de winkel ligt. (zie foto onder)

samsung_D900.jpg

    • Marc Hijink