Peter Paul de Vries weg als directeur bij VEB

Peter Paul de Vries stapt op als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Dat maakte hij gisterochtend bekend. De Vries (39), die sinds 1995 in functie is, zegt „verzuring” te willen voorkomen. Hij ambieert geen functie in het bedrijfsleven, maar wil wellicht actief blijven „in de beleggingsindustrie”.

Met de inmiddels ruim 40.000 leden tellende VEB streed De Vries op twee fronten. Hij maakte zich om te beginnen sterk voor goed en transparant bestuur bij beursgenoteerde bedrijven. Hij was in 2003 medearchitect van de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur. Daarnaast bond De Vries vaak de strijd aan tegen excessieve beloningen en voor hogere uitkeringen aan aandeelhouders.

De Vries vocht tegen de miljoenenbonus voor Richard Homburg (van vastgoedfonds Uni-Invest), de optieregeling van Ad Scheepbouwer (KPN) en het hoge beloningspakket van Anders Moberg (Ahold).

Ook sleepte De Vries WorldOnline voor de rechter na de mislukte beursgang in 2000 en roerde hij zich in de ‘baggeroorlog’ rond HBG. Hij ageerde tegen te lage koopsommen bij overnames als die van KBB door Vendex. En hij zette acties op touw rond affaires en zeperds als die bij Getronics en Dexia.

Op dit moment bemoeit de Vereniging van Effectenbezitters zich actief met het onderzoek naar beleggingsverzekeringen, ook wel woekerpolissen genoemd.

Peter Paul de Vries stond in de beleggingswereld bekend om zijn kritische vragen, vurige interrupties en soms pesterige grapjes. Liefhebbers kunnen nog één seizoen van hem genieten. De Vries treedt in oktober terug. Zijn aftreden kwam onverwachts, want De Vries is nog jong. Hij wordt in mei veertig.