Organon binnen een paar weken naar de beurs

Chemieconcern Akzo Nobel brengt zijn farmaciedochter Organon binnen enkele weken gedeeltelijk naar de beurs. In eerste instantie wordt 20 tot 30 procent van de aandelen beursgenoteerd. Dat heeft Akzo vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het bedrijf heeft een recordjaar achter de rug. In 2006 steeg de omzet van alle activiteiten van Akzo Nobel. Organon zag de totale omzet stijgen met 8 procent tot 2,6 miljard euro dankzij de goede resultaten van vruchtbaarheidsproducten en anticonceptiemiddel NuvaRing. Intervet, de diergeneesmiddelendivisie van Organon die eveneens naar de beurs wordt gebracht, rapporteerde een autonome groei van 6 procent.

Volgens bestuursvoorzitter Hans Wijers zal de afsplitsing en beursgang van Organon BioSciences, zoals het nieuwe bedrijf gaat heten, „aanzienlijke langetermijnwaarde creëren voor de aandeelhouders van Akzo Nobel”.

Na de afsplitsing zal Akzo Nobel zich volledig richten op verf en chemicaliën. Akzo Nobel heeft Morgan Stanley en ABN Amro aangetrokken als financieel adviseurs voor de beursgang. Topman Wijers en financieel bestuurder Rob Frohn worden commissaris bij Organon BioSciences.

Het bedrijfsresultaat van Akzo bedroeg 1,31 miljard euro. Dat is 158 miljoen euro hoger dan in 2005. Het nettoresultaat kwam uit op een record van 1,15 miljard euro, 20 procent hoger dan in 2005. De omzet van Akzo Nobel als geheel steeg tot 13,7 miljard euro (13 miljard euro in 2005).

Ook de divisies verf en chemie deden het goed vorig jaar. De omzet bij verf steeg met 12 procent (waarvan 4 procent door overnames) tot een record van 6,2 miljard euro en de chemietak behaalde een omzetgroei van 5 procent. De winst kwam uit op 518 miljoen euro. Het onderdeel autolakken deed het beter dan voorgaande jaren met een omzetstijging van 4 procent. De omzet bij verf voor schepen kwam voor het eerst boven de 1 miljard euro uit. De totale omzet bij woningverf nam met 12 procent toe. Door de verzadiging en prijsdruk op de verfmarkt leverde die omzetgroei geen verbetering op van de marge. De stijging van de grondstofprijzen werd ruimschoots gecompenseerd door de opbrengst van reorganisaties.