Ophokplicht vanaf maandag voorbij

Rotterdam. Pluimvee hoeft vanaf komende maandag niet meer te worden afgeschermd. Minister Veerman (Landbouw, CDA) heeft daartoe besloten. De afschermplicht was op 3 februari ingesteld na een uitbraak van vogelgriep in het Engelse Suffolk. De ophokplicht is bedoeld om het risico te verkleinen dat pluimvee wordt besmet met het vogelgriepvirus via wilde vogels. Maar na onderzoek naar de uitbraak in Engeland kan nu ”met vrij grote zekerheid” worden gezegd, aldus Veerman, dat de uitbraak niet is veroorzaakt door wilde vogels, maar door contacten tussen het Engelse bedrijf met besmette bedrijven in Hongarije. Wel zal de afschermplicht vermoedelijk over enkele weken toch weer opnieuw worden ingesteld voor commercieel gehouden pluimvee, bij het begin van de jaarlijkse vogeltrek.