Oostenrijkers balen na historische afgang

De Oostenrijkse skiërs wilden op de WK net zo goed presteren als de vrouwen.

Maar ze lieten het slechtste resultaat in 76 jaar WK-geschiedenis optekenen.

De Noor Aksel Lund Svindal tijdens zijn tweede beslissende run op de reuzenslalom. Foto AFP Norway's Aksel Lund Svindal competes during the men's giant slalom first run, 14 February 2007, at the Alpine World Ski Championships in Are. Aksel Lund Svindal of Norway won the men's giant slalom gold medal ahead of Swiss racers Daniel Albrecht and Didier Cuche. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI AFP

Nicole Hosp had nog zo het goede voorbeeld gegeven, toen ze dinsdag op de wereldkampioenschappen in het Zweedse Åre gezwind naar goud skiede op de reuzenslalom. Maar dat onderdeel liep voor de Oostenrijkse mannen gisteren uit op een afgang: slechts twee van de vijf Oostenrijkers haalden de finish. Het beste resultaat kwam op naam van de 34-jarige Hermann Maier, de regerend wereldkampioen. Voor het eerst in 76 jaar slaagde Oostenrijk er niet in bij de eerste twintig te skiën op de reuzenslalom.

Het land dat de afgelopen jaren het alpineskiën domineerde, likte zijn wonden en skiërs en coaches zochten tevergeefs naar een verklaring voor het historische dieptepunt. „Wat kan ik in hemelsnaam zeggen”, vroeg coach Toni Giger zich af. „Vandaag was het gewoon heel, heel slecht.”

De vorige keer dat de Oostenrijkers zo pover presteerden op een belangrijke toernooi was tijdens de Olympische Winterspelen van 1976, uitgerekend in het eigen Innsbruck. Toen werd Hansi Hinterseer veertiende op de reuzenslalom. Op de WK van 1999 in Vail, in het Amerikaanse Colorado, eindigde Christian Mayer als achtste. Teleurstellend, maar tenminste in de toptien.

Gisteren viel olympisch kampioen Benjamin Raich uit tijdens de eerste run van de reuzenslalom. Dat overkwam ook Hannes Reichelt. Christoph Gruber werd gediskwalificeerd nadat hij een poortje had gemist. En Rainer Schönfelder eindigde achter Maier op de 25ste plaats.

„Soms heb je van die dagen dat niets lukt”, reageerde Raich, die zaterdag hoopt beter te presteren op de slalom, de laatste kans voor de Oostenrijkse mannen om een gouden medaille te winnen op de WK.

Na een middelmatig seizoen met zes zeges in 24 wereldbekerraces wisten de Oostenrijkers dat ze het in Åre moeilijk zouden krijgen. Maar met twee zilveren medailles, voor Strobl en Raich, is de oogst tot nu wel heel pover. Ook afgelopen zondag op de afdaling haalde voor het eerst in tien jaar geen enkele Oostenrijker het podium.

„Ik heb gewoon te weinig energie”, bekende Maier na de reuzenslalom. „Ik haal de finish, maar dat is het beste wat ik kan doen. We hebben gewoon ons weekje niet.”

Hoofdcoach Hans Pum reageerde geïrriteerd op vragen of het team niet aan vernieuwing toe is. „Wie zoiets zegt, heeft een kort geheugen en vergeet de successen die deze coaches en skiërs al behaald hebben. Dat gaan we niet veranderen omdat er eens twee races slecht zijn afgelopen.”

Toch wees ook Maier zelf op het succes van de Noren en de Zwitsers. De 24-jarige Aksel Lund Svindal uit Noorwegen won gisteren zijn tweede gouden medaille binnen één week, nadat hij ook al de beste was op de afdaling. Hij kwam in de twee manches tot een tijd van 2.19,64. Hij kreeg op het podium gezelschap van twee Zwitsers: de jonge Daniel Albrecht won zilver en oudgediende Didier Cuche brons.

Svindal dankte zijn tweede goud aan een razendsnelle tweede manche. Na de eerste stond hij pas vierde. Maar na die snelle tweede run had hij een supergoed gevoel. „Toen ik over de finish kwam, wist ik dat de anderen echt heel snel moesten zijn om mij te verslaan.” Svindal zei dat hij geen last had van druk, omdat hij al een gouden plak op zak heeft. „Het eerste goud betekende veel voor me, maar deze is me net zo veel waard. Of misschien zelfs meer, omdat de reuzenslalom mijn discipline is. Daarop wilde ik echt schitteren.”

De tweede plaats van de Zwitser Albrecht was geen verrassing. Hij won eerder de supercombinatie. Het brons voor Cuche was dat wel. De man die al veertien jaar meedoet aan wedstrijden stond pas een keer eerder op het podium bij een groot evenement. Op de Olympische Spelen van Nagano in 1998 won hij zilver op de Super-G.

Maier kon wel leven met het succes van aartsrivaal Zwitserland. „Ze verdienen het, na al die jaren.”

Volg de WK ski in Åre op www.fis-ski.com