Ook in Antwerps Sportpaleis kan Krajicek tij niet keren

In de eerste weken van het jaar duikelde tennisster Michaëlla Krajicek (18) bijna dertig plaatsen op de wereldranglijst. Ook in Antwerpen kon zij gisteren niet imponeren.

Acht maanden geleden stonden ze voor het eerst tegenover elkaar, in de finale van het grastoernooi in Rosmalen. De één was ‘slechts’ nummer 55 van de wereldranglijst en blakend van zelfvertrouwen. De ander maakte haar status als mondiale nummer zeventien geen moment waar. Het resultaat is bekend: Michaëlla Krajicek won van de als tweede geplaatste Dinara Safina en behaalde daarmee haar derde toernooizege in ruim anderhalf jaar.

Gisteravond troffen de twee tennissters elkaar weer in het bijna uitverkochte Sportpaleis van Antwerpen. Deze keer waren de rollen omgedraaid. Wist Krajicek in Rosmalen nog te imponeren met haar balvastheid, in Antwerpen worstelde ze zichtbaar met haar vorm. Ze maakte veel onnodige fouten en wist de wedstrijd op cruciale momenten niet naar zich toe te trekken: 2-6 en 5-7. Teleurgesteld droop zij na twee uur af naar de kleedkamer – de pers mijdend.

Pessimisten spreken al van een vormcrisis. Want op de vier toernooien waar Krajicek in 2007 speelde, won ze slechts één partij: tegen de Duitse Martina Müller, eerder deze week in Antwerpen. In achtereenvolgens Hobart, Melbourne en Parijs (ook tegen Safina) ging de tennisster in de eerste ronde onderuit. Stond zij eind vorig jaar nog op plaats 37 van de wereldranglijst, inmiddels is zij afgezakt naar een 66ste plek.

Gevraagd naar een verklaring voor haar plotselinge terugval, voerde zij vorige maand in Melbourne nervositeit als reden aan. Door de matige prestaties van haar Nederlandse collega’s – Raemon Sluiter, Robin Haase en Elise Tamaela strandden al in de kwalificaties – moest zij op de Australian Open de eer hoog houden. Dat viel de halfzus van Wimbledonwinnaar Richard Krajicek niet mee. „Mensen hebben zulke hoge verwachtingen van mij”, reageerde ze na haar dramatische nederlaag tegen de Luxemburgse qualifier Anne Kremer. „Ze zeggen: Kremer staat zoveel lager, daar win je zo van. Maar ik stond stijf van de zenuwen. Ik zal een oplossing moeten vinden om hiermee om te gaan.”

Ook de geruchten dat ze zou verhuizen naar Tsjechië hebben de beste Nederlandse tennisster geen goed gedaan. Vorige maand liet haar vader en coach Petr Krajicek doorschemeren dat ‘Misa’ een definitieve terugkeer naar zijn geboorteland overweegt als de kritische berichtgeving in Nederland niet wordt gestaakt – een uitlating die in Antwerpen door Krajicek junior werd ontkracht. De tennisster was het met haar vader eens dat „het allemaal wat positiever en respectvoller kan”, maar er was geen reden tot drastische maatregelen: „Ik blijf gewoon voor Nederland spelen.” En om haar trouw te onderstrepen: „Ik ben in april beschikbaar voor het Nederlandse Fed-Cupteam [dat een toernooi in de Europese/Afrikaanse zone in Bulgarije speelt].”

Krajicek is de hoop van het Nederlandse vrouwentennis. De voormalige nummer één van de wereld bij de junioren maakte twee jaar geleden haar debuut in het hoofdtoernooi van de Australian Open. Het kostte Patty Schnyder destijds veel moeite haar de weg naar de derde ronde te versperren. „De doorbraak van Michaëlla laat niet lang meer op zich wachten”, voorspelde de Zwitserse. Maar hoewel Krajicek vorig jaar twee toernooien won – in Hobart en Rosmalen – komt zij tegen de echte toppers fysiek nog te kort. Zo werd zij in de eerste ronde van de US Open van de baan geveegd door Maria Sjarapova: 3-6 en 0-6.

Glen Schaap – coach van Safina – gooide tijdens datzelfde toernooi de knuppel in het hoenderhok. In een interview met een landelijke krant plaatste hij kanttekeningen bij de (dominante) rol die vader Krajicek heeft bij de loopbaanontwikkeling van Michaëlla. „Ze heeft snel een coach nodig die haar op bepaalde vlakken keihard aanpakt”, aldus de trainer die in het verleden samenwerkte met toptienspeelsters Jennifer Capriati en Nadia Petrova. Schaap wilde Krajicek graag bijstaan, op voorwaarde dat ze met haar vader zou breken.

Daar ziet het niet naar uit. Want hoewel Petr Krajicek de afgelopen dagen ontbrak in Antwerpen – hij verblijft deze week bij zijn zoon in Tsjechië – staat hij erom bekend dat hij niet graag de regie uit handen geeft. In dat opzicht kan zijn dochter nog veel van hem leren.

    • Danielle Pinedo