Nutreco in gesprek over overnames

Veevoederfabrikant Nutreco bereidt overnames voor. De onderneming zegt dat zij in gesprek is met verschillende overnamekandidaten, die bij elkaar goed zijn voor een omzet van 1,3 miljard euro, ruim eenderde van de huidige omzet van Nutreco.

Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers. Nutreco boekte een recordwinst van 0,5 miljard euro dankzij een eenmalige winst van 380 miljoen op de verkoop van zalmkwekerij Marine Harvest. Het resultaat uit de gewone bedrijfsvoering bedroeg 113 miljoen euro, op een 9 procent hogere omzet van ruim 3 miljard euro.

Nutreco heeft zich nu vrijwel volledig teruggetrokken van de vis- en veevoeractiviteiten en is van plan in deze sector fors uit te breiden. Deels wil het bedrijf autonoom groeien, deels wil het andere bedrijven overnemen. Nutreco heeft 237 miljoen euro in kas voor overnames en ziet daarnaast mogelijkheden om nieuw kapitaal aan te trekken om overnames te financieren.

Verschillende scenario’s voor groei zijn mogelijk, zei topman Wout Dekker vandaag, maar zijn voorkeur gaat uit naar één of twee grote acquisities. Een ander mogelijk scenario zou zijn enkele kleine overnames, in combinatie met teruggave van geld aan de aandeelhouders in de vorm van extra dividend.

Groeimarkten voor Nutreco zijn Azië (met name China en India), Oost-Europa (Rusland en Polen) en het Amerikaanse continent. Het concern heeft de afgelopen jaren al enkele buitenlandse overnames gedaan, zoals de aankoop van mineralenproducent Dejia in China en een deelneming van 51 procent in diervoederbedrijf Nutrikraft in India. In Nederland heeft Nutreco de producent van melkvervangers voor jonge dieren Sloten overgenomen.

De groei van de wereldbevolking en toenemende welvaart in met name Azië bieden het concern verdere groeimogelijkheden. De wereldwijd groeiende vraag naar dierlijke eiwitten zal leiden tot schaarste op deze markt. Daardoor zal voor het eerst in lange tijd voedsel in de westerse wereld duurder worden, stelt Dekker. De hoeveelheid vlees en vis die consumenten dagelijks tot zich nemen zal daardoor ook, na decennialange groei, voor het eerst kunnen gaan dalen.