Niemendallerige jurkjes

Bijna lente, tijd voor nieuwe mode.

nrc.next onthult de trends.

Foto’s Mango, Kookai

Klok. Tulp. Ballon. Rechthoek.

Het lijkt een kwartetspel voor de allerkleinsten, maar dit zijn de vormen die de jurkjes van de níet meer allerkleinsten mogen hebben, deze lente.

Ze hebben vaak iets weg van kinderjurkjes. Ze zijn kort, de meeste lopen van een smal bovenlijfje uit in een wijd rokje, en bedrukt met bloemetjes of grafische behangmotieven die we nog kennen uit de jaren zestig: strepen, golven en kubussen.

De tuttebel in ons allen krijgt dus vrij spel dit voorjaar, wat een opbeurend vooruitzicht is. Maar die roklengte, die baarde me een beetje zorgen. Zo ver boven de knie is wel erg kort. Hoe moet dat in een koud kantoor, of in het wild voordat er ook maar één middagje zon overheen is gegaan?

Het antwoord is simpel: de legging. Deze winter was hij er al, en in de lente blijft-ie, alleen kruipt hij soms iets omhoog, richting knie. Onder de allerniemendallerigste jurkjes mag zelfs gewoon een broek. Het jurkje van 2007 vermomt zich graag als blouse.

Het Franse merk Kookai maakt lieflijk vloeiende exemplaren, in bedeesd beige, bruin en wit. Dunne flintertjes zijn het, maar ze vliegen de winkel al uit, zegt Vozia, verkoopster bij het Kookai-filiaal in de Amsterdamse Kalvertoren. „Het is nog wel koud, maar straks zijn ze op”, zegt de verkoopster. „En dat weten de mensen.”

Bij het Spaanse Mango, een paar etalages verder, wordt iets meer risico genomen met de lentecollectie, en loert het winkelende publiek voorlopig nog maar even op de afgeprijsde winterwaar.

Mango wil dit voorjaar alles tegelijk. Je kunt er terecht voor een recht/bol/lang/kort jurkje, in zwart-wit/zuurstokkleuren, met erboven/-onder wel/niet een bloesje/riem/broek/hotpants (waarover later meer). De enige constante is actrice en model Milla Jovovich, die in de folder mag laten zien dat haar álles staat. Ik raak een beetje in de war. Wat is dit voor stijl?

„Het is de jaren veertig”, zegt assistent-manager Nadia eerst beslist. En dan: „En het is de jaren vijftig, toen Brigitte Bardot heel erg in was. En de jaren zestig, toen had je die rechte lijnen en grote ronde zonnebrillen. En de jaren tachtig doen we ook, kijk maar: latex en vinyl, één schouder bloot, veel zwart.”

Nog een paar jaar, en we zeggen gewoon: deze lente wordt helemaal twintigste eeuw.

    • Sandra Heerma van Voss